Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní nehodovost na Benešovsku se loni opět zvýšila

BENEŠOVSKO – Výrazně ale poklesl počet těžce zraněných a také počet osob, které při nehodě zemřely.  

Dopravní nehodovost na Benešovsku zaznamenala v loňském roce opět mírný nárůst, a to i přesto, že se benešovská policie v průběhu celého roku dohledu na silniční provoz intenzivně věnuje. „Počet nehod loni vzrostl o 39 případů, celkem jsme jich tedy museli řešit 1452“, bilancuje situaci v dopravě vedoucí benešovského dopravního inspektorátu, npor. Mgr. Zdeněk Štěpánek. Mírně se zvýšil také počet lehce zraněných a výrazně narostly i způsobené škody“, konstatuje. „Co je dále alarmující, že přibylo nehod, jejichž účastníky jsou osoby do 15 let, to nás nemůže nechat v klidu, říká. „Radost máme ale naopak z toho, že viditelně klesl počet nehod způsobených pod vlivem alkoholu, se kterým mají řidiči v našem regionu stále velký problém. Výrazně klesl i počet těžce zraněných a ubylo i mrtvých, což je při tom zvyšujícím se množství nehod celkem potěšitelné“, poukazuje alespoň na některá pozitiva.

Nárůst dopravních nehod zaznamenala policie obecně na silnicích 1. a 2. třídy, naopak na silnicích 3. třídy nehod poněkud ubylo. Zvýšil se i počet nehod, které zavinili sami řidiči motorových vozidel. O poznání méně nehod oproti tomu zavinili cyklisté a chodci. Nejčastějšími příčinami nehod byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě.

Přestože v některých faktorech, ve kterých jsme zaznamenali pokles, bychom mohli být relativně spokojeni, nemůžeme nechat bez povšimnutí všechno ostatní, říká vedoucí benešovských dopravních policistů. „Také loňská čísla nám znovu potvrdila, že se situaci v dopravě musíme věnovat přinejmenším stejně intenzivně jako v předchozích letech, proto se s námi budou řidiči potkávat stále častěji jak při běžném výkonu služby, tak i při dopravně – bezpečnostních akcích. Prioritou letošního roku je zejména viditelnost účastníků silničního provozu, především chodců a cyklistů pohybujících se mimo obec. Ti budou muset být nově označeni reflexními prvky, které by je měly více chránit. Za nerespektování těchto pravidel by mohli v případě, že je zastaví policista, zaplatit pokutu“, upozorňuje npor. Štěpánek.

S dopravní situací je také spojena řada dopravně – bezpečnostních akcí a bezpečnostních opatření, například v souvislosti s konáním různých sportovních či kulturních událostí. Těch policisté v loňském roce uspořádali více než dvě stovky. Zkontrolovali při nich přes 44 tisíc vozidel a 51 tisíc osob. Udělili při nich bezmála 12 tisíc blokových pokut v hodnotě více než 3 miliony korun. Více než 500 řidičů odhalili při řízení pod vlivem alkoholu, z toho se přibližně v 90 případech jednalo o trestné činy. Více než 100 řidičů zase usedlo za volant po požití jiných drog.  

 

Dopravní nehodovost na Benešovsku

 

2015

2014

rozdíl

Celkový počet DN

1452

1413

+39

Úmrtí

14

18

-4

Těžce zraněno

30

63

-33

Lehce zraněno

380

372

+8

Škoda na vozidlech

64 329 400

57 944 100

+6 385 300

DN zaviněné řidičem mot. voz.

809

745

+34

Účastníci do 15 let

164

149

+15

Alkohol u viníka DN

32

57

-25

Zavinění cyklisté

12

28

-16

Zavinění chodci

8

9

-1

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
15. ledna 2016

vytisknout  e-mailem