Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní nehodovost na Novojičínsku v roce 2018

Policisté v Moravskoslezském kraji za uplynulý rok evidují celkem 9 705 dopravních nehod, (způsobená hmotná škoda dosáhla téměř 5 miliónů 200 tisíc korun), z toho 1 229 se stalo na území okresu Nový Jičín. 

Policisté v Moravskoslezském kraji za uplynulý rok evidují celkem 9 705 dopravních nehod, (způsobená hmotná škoda dosáhla téměř 5 miliónů 200 tisíc korun), z toho 1 229 se stalo na území okresu Nový Jičín. Jedná o 55 nehod více než v roce 2017 a o 89 nehod více než v roce 2016. V Moravskoslezském kraji patří okresu Nový Jičín za uplynulé čtyři roky druhé místo s nejmenší nehodovostí. Nižší nehodovost má okres Bruntál, kde policisté za loňský rok evidují 998 dopravních nehod.

Hlavní příčinou dopravních nehod na Novojičínsku byl v loňském roce nesprávný způsob jízdy (a to zhruba v 55%). Dalšími nejčastějšími příčinami pak byly nepřiměřená rychlost a nedání přednosti. V 54 případech byl u viníka dopravní nehody prokázán alkohol. Policisté na Novojičínsku za loňský rok evidují 252 případů dopravních nehod, při kterých došlo ke srážce se zvěří.

Při porovnání jednotlivých měsíců můžeme uvést, že k největšímu počtu evidovaných dopravních nehod došlo během měsíce srpna (126) a měsíce září (127). Nejméně pak v únoru (85). Nejvíce nehod z celkového počtu 1 229 se stalo mezi 15:00 až 18:00 hodinou.

Bohužel v loňském roce došlo v okrese Nový Jičín při dopravních nehodách k usmrcení osmi osob, což je o tři úmrtí více než v roce 2017. Nejtragičtějším rokem na Novojičínsku zůstává za uplynulá čtyři léta rok 2015, kdy při dopravních nehodách zahynulo 11 osob. Z celkového počtu usmrcených osob v loňském roce se v pěti případech jednalo o chodce.

Dopravní nehody na Novojičínsku se v uplynulém roce nevyhnuly ani motocyklistům. Celkem došlo ke 40 dopravním nehodám s účastí motocyklů nad 50 ccm. K zavinění těchto dopravních nehod ze strany motocyklistů došlo celkem v polovině případů.

Priority v oblasti dopravy pro rok 2019
Policisté v okrese Nový Jičín se v oblasti dopravy v letošním roce zaměří především na pozornost řidičů během řízení, na způsob jízdy v jízdních pruzích, technický stav vozidel, zranitelnost chodů a cyklistů, a také na dopravně inženýrskou problematiku a na řešení dopravní situace v úseku stavby D 48.


Nový Jičín 21. ledna 2019

nprap. Mgr. Darina Knižátková
vrchní inspektor oddělení tisku a prevence

 

vytisknout  e-mailem