Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní nehodovost na Táborsku za den 1. 10. 2013

Tábor – Nebezpečný řidič kamionu s 3,35 promile alkoholu. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Počet hlásných / nehlásných dopravních nehod        1 / 2
Počet LZ / TZ / US osob                                               0 / 0 / 0
Hmotné škody                                                              65 000 korun
Nejčastější příčiny dopravních událostí                        nedání přednosti v jízdě, nesprávný způsob jízdy, alkohol
 
První dopravní nehodou včerejšího dne byl střet dvou osobních vozidel na silnici v katastru Veselí nad Lužnicí. Došlo k němu po sedmé hodině ranní, příčinou bylo nedání přednosti v jízdě. Nehoda se obešla bez zranění, pouze s hmotnou škodou na vozidlech v celkové výši 30 000 korun. Krátce po poledni pak dopravní policisté zahájili pátrání po neznámém řidiči, který na parkovišti u nádraží ve Veselí nad Lužnicí jízdou svého automobilu poškodil zde zaparkované vozidlo. Svým jednáním způsobil škodu ve výši 5 000 korun, neoznámením události se navíc dopustil přestupkového jednání.
 
Nejvážnější dopravní situaci však policisté řešili ve večerních hodinách na hlavní silničním tahu 1/3 v katastru Plané nad Lužnicí. Krátce před devátou hodinou přijali na linku číslo 158 oznámení od místních občanů a obcí projíždějících řidičů, že se zde pohybuje kamion, jehož řidič je zřejmě pod vlivem alkoholu. Kličkoval po silnici, navíc se v centru města otáčel a poškodil při tom přístřešek autobusové zastávky. Na místo okamžitě vyjely policejní hlídky. Nebezpečně jedoucí tahač s návěsem záhy objevily a zastavily. Řidič kamionu byl očividně pod vlivem alkoholu, hladinu ve výši 3,35 promile následně potvrdilo i odborné měření přístrojem Dräger.
Jednání řidiče tak bude mít dohru před soudem, kde se bude zodpovídat ze spáchání trestného činu, konkrétně přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Vedle trestu zákazu činnosti nebo peněžitého trestu mu hrozí i odnětí svobody na dobu od šesti měsíců do tří let.
Policisté tímto děkují i všem řidičům i místním obyvatelům Plané nad Lužnicí, kterým uvedené jednání řidiče nebylo lhostejné. Okamžitou informací na linku číslo 158 tak zabránili velkému nebezpečí, kterým opilý řidič za volantem kamionu nejen pro ostatní účastníky silničního provozu rozhodně byl.      
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
2. října 2013  
 

vytisknout  e-mailem