Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehodovost na Tachovsku za I. pololetí 2011

Přibylo podnapilých řidičů 

Dopravní policisté za první pololetí letošního roku evidují celkem 129 dopravních nehod, při kterých bylo 62 osob zraněno lehce, 7 osob bylo zraněno těžce a 3 osoby byly usmrceny. Pokud porovnáme celkový počet nehod za stejné období loňského roku, můžeme konstatovat, že se jedná o pokles, neboť v roce 2010 policisté evidovali o 16 nehod více. Nižší hodnoty policisté zaznamenali také u lehce zraněných osob, kterých v loňském roce evidovali 83, což je o 21 více než letos. Nárůst hodnot byl však zaznamenán v počtu těžce zraněných osob a osob usmrcených. V první polovině loňského roku totiž policisté evidovali o 4 těžce zraněné osoby a o 1 usmrcenou osobu méně.
Celková škoda přesáhla 14 miliónu korun. V tomto případě je to o více než 1 milión korun méně než v roce 2010.
Z celkového počtu dopravních nehod jich řidiči motorových vozidel zavinili nejvíce, a to 115. Řidiči nemotorových vozidel zavinili 6 nehod a na chodce připadá 1 dopravní nehoda. Děti do 15 let byly účastníky dopravních nehod ve 21 případech. Ve všech těchto ukazatelích se jedná o pokles hodnot.  
Požití alkoholu ze strany řidiče bylo při dopravních nehodách zjištěno ve 24 případech, což je o 16 případů více než za uvedené období loňského roku.  
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod jsou opět způsob jízdy (67 případů), nepřiměřená rychlost (33 případů) a nedání přednosti v jízdě (15 případů).
Dnem v týdnu, kdy došlo k největšímu počtu dopravních nehod, je pondělí. Policisté v tomto dni evidují 23 nehod. Na dalším místě je s počtem 22 dopravních nehod pátek a 20 nehod policisté evidují v sobotu. Nejméně nehod připadá na neděli a na středu, v obou případech je to 15 dopravních nehod.
V souvislosti s lokalizací dopravních nehod na Tachovsku lze konstatovat, že z celkového počtu 129 dopravních nehod se jich 57 stalo v obci, zbylých 72 nehod policisté evidují mimo obec. K největšímu počtu nehod dochází na silnicích druhých tříd, kde jich policisté za první pololetí letošního roku evidují 52. Na silnicích třetích tříd jich evidují 29 a na místních komunikacích, což jsou komunikace ve městech a obcích, evidují policisté 26 dopravních nehod. Naopak nejméně dopravních nehod zaznamenali policisté na silnici 1. třídy, což je komunikace vedoucí přes Chodovou Planou na Novou Hospodu, a to 15 nehod. Jedná se sice o nejmenší počet nehod, jejich následky jsou však většinou závažné, neboť se z větší části jedná o dopravní nehody, kde je příčinou nepřiměřená rychlost jízdy nebo nedání přednosti v jízdě. Například počátkem června policisté na křižovatce silnic číslo 21 a 199 u obce Nová Hospoda evidovali dopravní nehodu, při které došlo k těžkému zranění spolujezdce ve vozidle Peugeot, jehož řidič nedal přednost v jízdě vozidlu jedoucímu po hlavní komunikaci. Počátkem července na této křižovatce došlo k nehodě, při které řidič nákladního vozidla nedal přednost v jízdě osobnímu vozidlu. Žena, která osobní vozidlo řídila, na následky svých zranění zemřela. Mezi rizikové úseky patří i nadále silnice II. třídy číslo 230 mezi obcemi Chodová Planá a Skláře – u rybníku Regent.
V souvislosti s letním obdobím, kdy dochází ke zvýšení provozu na komunikacích, řidiče žádáme, aby dodržovali předpisy a byli k ostatním řidičům a dalším účastníkům silničního provozu ohleduplní.

por. Bc. Dagmar Jiroušková
25. 7. 2011
 

vytisknout  e-mailem