Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní nehodovost na Trutnovsku

Statistika leden 2011 

V prvním měsíci letošního roku zadokumentovali a prošetřovali policisté Dopravního inspektorátu v Trutnově 67 dopravních nehod. Muži a ženy v bílých košilích zpracovali i dalších 35 kolizí a s účastníky byl sepsán společný záznam o dopravní nehodě pro pojistitele, tzv. euroformulář.  V lednu 2011 došlo na silnicích Trutnovska ke dvěma úmrtím, nehody si vyžádaly tři těžká a osmnáct lehkých zranění účastníků silničního provozu.

V průběhu měsíce ledna 2011 policisté v trutnovském regionu při dozoru nad silničním provozem zjistili 17 řidičů, kteří před nebo v průběhu jízdy požili alkoholický nápoj. Ve stejném období loňského roku trutnovští policisté odhalili o 26 těchto nezodpovědných řidičů více.
 
Nejvíce porušovaným dopravním přestupkem motoristů v regionu je nedodržování rychlosti v předepsaných úsecích, kdy se takového přestupku dopustilo 71 řidičů. Bezpečnostní pásy nebo zádržný systém nepoužilo ve svých vozidlech 61 občanů. Tři řidiči porušili zákaz a během jízdy telefonovali s hovorovým zařízením v ruce. U 29 případů odhalili při běžných kontrolách policisté na silnicích Trutnovska špatný technický stav motorových vozidel.
 
Dopravní policisté v lednu 2011 vyřešili na místě celkem 245 přestupků udělením blokových pokut řidičům motorových vozidel, a to částkou 178 300 korun. 

Policisté budou průběžně provádět zvýšený dohled a kontroly nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, a to zejména v úsecích, kde řidiči nedodržují předepsanou rychlost.

Vzhledem k tomu, že je zimní sezona v plném proudu, doporučují ženy a muži zákona všem účastníkům silničního provozu dbát zvýšené opatrnosti při jízdě nebo pohybu na pozemních komunikacích. Řidiči by si měli zejména dávat pozor na namrzlé vozovky. Použití zimní výbavy by mělo být v těchto měsících naprostou samozřejmostí. Na vyznačených úsecích, kde platí ustanovení dopravní značky C 15 „Zimní výbava“, je použití zimních pneumatik pro všechny motoristy povinné.

Policie České republiky žádá všechny řidiče i ostatní účastníky silničního provozu o ohleduplnost, toleranci a trpělivost. Je v zájmu nás všech, aby na našich silnicích docházelo k co nejméně nehodám, při kterých dochází ke zraněním a následným škodám na majetku. Policisté zároveň doporučují, aby si motoristé před vyjížďkami do horských oblastí doplnili pohonné hmoty a vzali dostatečné množství jídla a tekutin. V případě kalamity může dojít k tomu, že se osádka na delší dobu dostane do nezáviděníhodné situace, při které bude muset delší dobu strávit ve svém vozidle.  Všem řidičům potom přejeme bezpečnou cestu a šťastný návrat domů.

Znovu připomínáme, že od počátku letošního roku by měl mít každý řidič novou povinnou výbavu, jejíž součástí je autolékárnička a motolékárnička. Další povinností je mít ve všech motorových vozidlech oděv s reflexními prvky.

nprap. Věra Krejčová
1. 2. 2011
 

vytisknout  e-mailem