Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní nehodovost na Trutnovsku

Statistika listopad 2010 

V měsíci listopadu 2010 zadokumentovali a prošetřovali policisté Dopravního inspektorátu v Trutnově 65 dopravních nehod. V porovnání s měsícem říjnem 2010 klesla nehodovost o jednu vyšetřovanou událost. V jedenáctém měsíci roku 2010 došlo na silnicích Trutnovska k jednomu úmrtí, nehody si vyžádaly dvě těžká a čtrnáct lehkých zranění účastníků silničního provozu.

V průběhu měsíce listopadu 2010 policisté v trutnovském regionu při dozoru nad silničním provozem zjistili 28 řidičů, kteří před nebo v průběhu jízdy požili alkoholický nápoj. Ve stejném období loňského roku trutnovští policisté odhalili o 33 těchto nezodpovědných řidičů více. Od počátku letošního roku do konce měsíce listopadu jde celkem o 438 podnapilých motoristů.
 
Nejvíce porušovaným dopravním přestupkem motoristů v regionu je nedodržování rychlosti v předepsaných úsecích, kdy se takového přestupku dopustilo 138 řidičů. Bezpečnostní pásy nebo zádržný systém nepoužilo ve svých vozidlech 135 občanů. Devět řidičů porušilo zákaz a během jízdy telefonovalo s hovorovým zařízením v ruce. U 49 případů odhalili při běžných kontrolách policisté na silnicích Trutnovska špatný technický stav motorových vozidel.
 
Dopravní policisté v listopadu 2010 vyřešili na místě celkem 447 přestupků udělením blokových pokut řidičům motorových vozidel, a to částkou 323 000 korun. 

I v dalším období policisté budou provádět zvýšený dohled a kontroly nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, a to zejména v úsecích, kde řidiči nedodržují předepsanou rychlost.

Paní „Zima“ se již přihlásila o svá práva a dává všem motoristům řádně o sobě znát. Policie proto apeluje na řidiče, aby při svých cestách jezdili na silnicích opatrně a chovali se ohleduplně vůči dalším účastníkům silničního provozu. Z důvodu rychlé jízdy a následnému nezvládnutí vozidla dochází ke zbytečným dopravním nehodám. Zároveň policisté žádají i chodce, kteří se pohybují na vozovkách, aby byli ukáznění a dodržovali zásady bezpečného chování.

Motoristé by měli mít též na paměti, že od počátku měsíce listopadu je na vyčleněných úsecích v horských oblastech nutná předepsaná „Zimní výbava“. Pokud toto řidiči nebudou respektovat, budou za přestupek postihováni.

Policisté zároveň doporučují, aby si řidiči před vyjížďkami do horských oblastí doplnili pohonné hmoty a vzali dostatečné množství jídla a tekutin. V případě kalamity může dojít k tomu, že se osádka automobilu dostane do nezáviděníhodné situace, při které bude muset delší dobu strávit ve svém „plechovém miláčkovi“.

nprap. Věra Krejčová
2. 12. 2010
 

vytisknout  e-mailem