Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Dopravní nehodovost na Zlínsku v roce 2022

ZLÍNSKO: Řidiči více pijí alkohol i užívají drogy. 

V loňském roce opět narost celkový počet dopravních nehod a bohužel radikálně vzrostl i počet srážek s chodci a počet řidičů pod vlivem alkoholu i drog. Smrtelných následků dopravních nehod je méně, než předloni.

V roce 2022 řešili dopravní policisté na Zlínsku celkem 1765 dopravních nehod, což je o 192 dopravních nehod více než v roce 2021. Zemřelo při nich 6 osob, což je o 3 méně než v roce předchozím. Těžké zranění utrpělo 36 osob (předloni 30) a lehké zranění 419 (předloni 318) osob.

Oproti jiným letům bourali řidiči nejčastěji v pondělí, a to 303 krát, v těsném závěsu se potom umístil čtvrtek (296), nejostražitější byli jako tradičně v sobotu (202) a v neděli (200).

Na železničních přejezdech došlo stejně jako předloni k 7 dopravním nehodám, při nichž jeden člověk zemřel.

Evidujeme vysoký nárůst řidičů pod vlivem alkoholu i drog. V roce 2022 zavinilo dopravní nehodu celkem 80 opilých řidičů motorových vozidel, což je o 18 více než v roce předchozím, mnohem vyšší je také počet řidičů, kteří zavinili nehodu pod vlivem drog (vloni 7, předloni 3). Počet řidičů, kteří nadýchali více než 1,5 promile alkoholu, je 52 oproti předloňským 39.

V loňském roce prudce vrostl počet srážek s chodci, a to z 39 případů  na 64 případů. Jeden chodec při nich zemřel (předloni 3), 11 (předloni 5) z nich utrpělo těžké zranění a 53 (předloni 31) chodců utrpělo při srážce zranění lehké.

Loňský i letošní rok evidujeme srovnatelný počet srážek se zvěří, a to 446 (předloni 453). Jeden člověk při nich utrpěl lehké zranění.

Nejčastější příčinou dopravních nehod je nesprávný způsob jízdy, a to hned v 856 případech. Nepřiměřená rychlost stála za 180 nehodami, 155 řidičů nedalo přednost v jízdě.

Policejní preventisté společně s dopravními policisty, policisty jednotlivých obvodních oddělení a s pracovníky Besip realizují v průběhu celého roku nespočet dopravních akcí zaměřených na konkrétní skupiny účastníků silničního provozu. Věříme, že ke snížení jednotlivých ukazatelů přispívají také celorepublikové projekty zaměřené na chodce i řidiče motorových i nemotorových vozidel, např. „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ nebo „Řídím, piju nealko pivo“. Cílem tohoto působení je jednak eliminovat počet dopravních přestupků a dopravních nehod, ale zejména zvýšit povědomí všech účastníků silničního provozu o bezpečném pohybu na silnici.

19. ledna 2022, por. Bc. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem