Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost za I. pololetí 2012

PELHŘIMOVSKO: Bilance června – dvě smrtelné nehody  

Za prvních šest měsíců letošního roku jsme zadokumentovali celkem 187 dopravních nehod, což je v porovnání za stejné období loňského roku o pět nehod více. Při třech dopravních nehodách letošního roku zemřely tři osoby. Za loňské I. pololetí zemřely při dopravních nehodách dvě osoby. Těžké zranění utrpělo sedmnáct osob a lehké zranění šedesát sedm osob. Následky nehod v loňském roce za stejné období bylo devatenáct těžkých zranění a osmdesát dva lehkých zranění.
Celková hmotná škoda při nehodách za šest měsíců roku 2012 byla vyčíslena na 11, 9 milionu korun. Oproti vyčíslení škod za loňský půlrok je to o 800 tisíc korun méně. Jedenáct řidičů způsobilo nehodu pod vlivem alkoholu. Vloni za stejné období havarovalo čtrnáct řidičů, kteří požili alkoholické nápoje.
 
Příčiny dopravních nehod
běžící srna
 
Celkem 94 nehod bylo zaviněno způsobem jízdy řidiče. Ve 41 případech řidiči jeli příliš rychle a způsobili tak dopravní nehodu. V pořadí třetí jsou nehody nezaviněné řidičem (38), jedná se o střety se zvěří. Následuje nedání přednosti v jízdě a to celkem v 10 případech. Čtyři řidiči zavinili nehodu při nesprávném předjíždění.
 
 
 
 
 
Nejvyšší hmotné škody v lednuBožejov 13.1.12.jpg
 
 
Škoda dosáhla částky 4,2 milionu korun, což je v porovnání s loňským lednem o 2 miliony korun více.
K poškození traktoru došlo v polovině ledna u obce Božejov. Řidič traktoru Valtra s přívěsem (štěpkovačem) na zledovatělém povrchu vozovky dostal s traktorem smyk, který nezvládl a narazil do dvou stromů. Při nehodě došlo k následnému stočení soupravy přes vozovku a rozsáhlému poškození traktoru. Řidič zraněn nebyl. Hmotná škoda však byla vyčíslena na více než dva miliony korun.
 
 
 
 
 
 
 
V květnu nejvíce nehod
Nejvíce dopravních nehod bylo nahlášeno v měsíci květnu (38), následuje červen (35) v těsném závěsu za ním je duben (34) a leden (33). Nejméně nehod se stalo v březnu (26) a v únoru (20).
 
Procentuální vyčíslení nehod
Viníky 140 dopravních nehod letošního roku byli řidiči motorových vozidel, což činí z celkového počtu nehod 75 %. Dalšími 20% z celkového počtu se na nehodovosti podílí střety se zvěří. Zbylá 4% nehod jsou nehody řidičů nemotorových vozidel. Zbývá 1%, které se dělí na nehodu, jejímž viníkem byl chodec a jedna nehoda byla zaviněna jiným způsobem.
 
 
Tragické dopravní nehody
Kejžlice 9.5.12.jpg 
 
V pátek 18. května jela sedmadvacetiletá řidička vozidla Renault Clio z obce Kejžlice směrem na obec Dolní Město. V místě křižovatky předjížděla cyklistku v době, kdy tato odbočovala vlevo na vedlejší pozemní komunikaci. Došlo ke střetu vozidla a jízdního kola s cyklistkou. V důsledku nárazu utrpěla čtyřiačtyřicetiletá cyklistka poranění, kterým na místě podlehla. V osobním vozidle byla spolujezdkyně, která utrpěla zranění a byla hospitalizována v Nemocnici v Havlíčkově Brodě.
 
 
 
 
 
 
 
 
PO 25.6.12.jpg
 
 
Dne 25. června v ranních hodinách se stala tragická dopravní nehoda mezi obcí Leskovec a Počátky. Při průjezdu levotočivou zatáčkou nezvládl řidič vozidla Citroen Saxo řízení vozidla a z dosud nezjištěných příčin vjel na pravou krajnici, kde čelně narazil do stromu. Osmapadesátiletý řidič na místě nehody zemřel. Hmotná škoda byla vyčíslena na 30.000 korun.
 
 
 
 
 
 
 
 
26.6.12
 
 
Následující den v 17:15 hodin vyhasl život motorkáře na silnici II. třídy u Vyskytné. Řidič motocyklu Triumph jel po silnici ve směru od obce Vyskytná směrem na obec Sedliště. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou byl pravděpodobně oslněn sluncem a pokračoval přímým směrem. Přejel vlevo mimo vozovku a převrátil se s motocyklem na bok. Následně s motocyklem narazil do betonového mostu a byl odražen do porostu vzrostlých stromů. Dvaatřicetiletý řidič svým zraněním na místě nehody podlehl. Způsobená hmotná škoda byla vyčíslena na 80.000 korun.
 
 
 
 
 
 
Červnová nehodovost
Během letošního června vyjížděli policisté ze skupiny dopravních nehod celkem k 35 nehodám. V porovnání s červnem roku 2011 jsme letošního června zaznamenali nárůst o 13 nehod. Bilance následků nehod letošního června je velice tragická. Celkem dvě osoby zahynuly na pelhřimovských silnicích. Jedna osoba utrpěla těžké zranění a sedm osob bylo zraněno lehce. V červnu roku 2011 se nehody obešly bez smrtelného zranění, jedna osoba byla zraněna těžce a devatenáct osob utrpělo lehká zranění. Celková hmotná škoda letošního června byla odhadnuta na 1,1 milionu korun, což je o 300 tisíc korun méně než za loňský červen. Pod vlivem alkoholu byli letošního června i loňského června způsobeny dvě nehody.


por. Bc. Hana Kotková, komisař
3. července 2012

vytisknout  e-mailem