Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní nehody

Jižní Čechy - 15. prosinec se nesl v trendu větší dopravní nehodovosti. 

Dnešní den se opět nesl v trendu zvýšené dopravní nehodovosti na území celého Jihočeského kraje. Od rána vyjížděly hlídky dopravní a pořádkové policie k několika drobným či vážnějším dopravním nehodám na všech druzích pozemních komunikací. Řidiče ohrožoval nejen trvale padající sníh, ale především i stále se tvořící sněhové jazyky na komunikaci vlivem silného větru. Vítr po protažení silničních tahů během několika desítek minut opět zavál protažené jízdní pruhy a vytvářel nebezpečná místa. Mnohdy není vidět, kde silnice končí a kde jej již nezpevněný terén silničního příkopu, luk a polí.
 
Z toho důvodu jihočeští policisté upozorňují všechny účastníky silničního provozu, aby respektovali nástrahy jízdy na nezpevněném zasněženém podkladu. Ponechte si větší odstup před nimi vámi jedoucího vozidla.
Řidiči nákladních vozidel by vůbec neměli bez řádné zimní výbavy vyjíždět do horských oblastí Šumavy a Novohradských hor. Zbytečně zablokují průjezdy ostatním vozidlům.
 
Tak se stalo i dnes při několika dopravních nehodách a zablokování pozemních komunikací. Na místo v mezích možnosti vyjíždějí sypačské vozy Správy a údržby silnic a po vyčištění komunikace mohou nákladní vozidla pokračovat dále.
Konkrétně od ranních hodin do 13:30 způsobili řidiči na území Jihočeského kraje 22 dopravních  nehod s hlásnou povinností, při nich se 7 osob lehce zranili s následně poskytnutou lékařskou péčí.
 
Nejvážnější dopravní nehody:
- dopoledne nad obcí Čimelice, na silnici I/20 čelní střet osobního vozidla s nákladním vozidlem, jeden řidič utrpěl lehké zranění a komunikace byla kyvadlově řízena po dobu nejméně 3 hodin
- dopoledne mezi obcemi Neplachov – Dynín, na silnici I/3, kde řidič nákladního vozidla s cisternou  dostal smyk, otočil se do protisměru a částečně blokoval provoz do 12:00 hodiny
- před polednem u obce Žárovná na silnici II/145, čelní střet osobního vozidla s užitkovým vozidlem. Při této nehodě došlo k lehkému zranění 3 osob, provoz omezen po dobu 3 hodin
- po poledni dopravní nehoda nákladního vozidla v obci Chýnov na silnici I/19, kde byla komunikace zcela uzavřena po dobu 1 hodiny
- poslední aktuální nehoda je na silnici I/20 u obce Semice v silničním příkopu sjetý  osobní automobil, silnice průjezdná, bude se provádět vyproštění vozidla.
 
Řidiči nebuďte zimou zaskočeni, buďte na ni připraveni každý den, mějte dostatečné množství nemrznoucí směsi v ostřikovačích a dostatek pohonných hmot.
 
nprap. Milan Bajcura, pisjc@mvcr.cz
15. prosince 2010
 
 

vytisknout  e-mailem