Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehody

Na Domažlicku 

V sobotu 6. března 2010 v 17:50 hodin došlo na silnici II. třídy č. 193 mezi Horšovským Týnem a Domažlicemi k dopravní nehodě.  Čtyřiadvacetiletý řidič osobního automobilu Citroen Xsara,  jedoucí ve směru od Horšovského Týna,  si na kluzkém povrchu vozovky pokrytém vrstvou namrzajícího sněhu nepřizpůsobil rychlost jízdy dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které mohl předvídat. Při průjezdu levotočivé zatáčky dostal s vozidlem smyk a vjel do protisměru, kde se bočně srazil s protijedoucím osobním automobilem Škoda Felicia.  Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob, požití alkoholických nápojů před jízdou bylo u obou řidičů vyloučeno dechovou zkouškou přístrojem Dräger. Na vozidle Citroen vznikla škoda cca 120 000 korun,  na vozidle Škoda vznikla škoda cca  5 000 korun.

Bez zranění a alkoholu se obešla i další dopravní nehoda, k níž došlo dne 6. března 2010 v osm hodin večer  na křižovatce silnice I. třídy č. 26 ulice Jiráskova a místních komunikací ulic Luční a  K Evobusu v obci Holýšov. Osmadvacetiletý řidič osobního automobilu Škoda Octavia,  jedoucí ulicí Luční směrem ke křižovatce,  si na kluzkém povrchu vozovky pokrytém vrstvou sněhu a ledu nepřizpůsobil rychlost jízdy povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které mohl předvídat. S vozidlem dostal smyk a vyjel vpravo mimo vozovku, kde narazil do dopravní značky č. P4 „Dej přednost v jízdě“. Na vozidle Škoda vznikla škoda cca  8 000 korun,  na dopravní  značce vznikla škoda cca 7 000 korun.

Na křižovatce silnice I/22 a silnice III/0223 ulice Dělnická naproti benzínové čerpací stanici OMV u obce Kdyně  došlo v  pátek 5. března 2010 v 16:30 hodin ke srážce osobního vozidla Škoda Forman s dopravní značkou. Jeho 23letý řidič si  při projíždění křižovatkou,  ve směru od obce Kdyně ze silnice I/22 doprava do ulice Dělnická,  nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a dopravně technickému stavu pozemní komunikace. S vozidlem dostal na suchém povrchu silnice smyk a přejel do protisměru. Poté s vozidlem vyjel vlevo mimo silnici, kde čelně narazil do sloupku dopravní značky č. P 4 "Dej přednost v jízdě!" a v levém silničním příkopu s vozidlem havaroval.  Ke zranění osob při dopravní nehodě nedošlo.  Řidič se při šetření dopravní nehody podrobil dechové zkoušce přístrojem Dräger, která byla pozitivní s výsledkem 0,71 promile alkoholu. Opakovanou dechovou zkouškou mu bylo naměřeno 0,77 promile alkoholu.  S výsledky dechových zkoušek řidič souhlasil a policistům uvedl, že před jízdou vypil jedno dvanáctistupňové pivo. Při lustraci řidiče bylo dále zjištěno, že  nevlastní řidičský průkaz. Způsobené škody byly vyčísleny na 6 000 korun. Šetřením dopravní nehody se policisté nadále zabývají.

 V sobotu 6. března 2010 v osm hodin večer došlo k dopravní nehodě na křižovatce silnice III. třídy č. 19515 a silnice III. třídy č. 19516 mezi obcemi Drahotín, Hora Svatého Václava a Načetín.  Sedmadvacetiletý muž  řídil  po předchozím požití alkoholických nápojů osobní automobil Škoda Favorit.  V prostoru křižovatky zastavil a začal couvat, aby se minul s protijedoucím vozidlem,  přitom vyjel vpravo mimo vozovku, kde havaroval.  Provedenou dechovou zkouškou mu bylo naměřeno 2,28 promile alkoholu, při opakované dechové zkoušce nadýchal  2,30 promile alkoholu.  Na výzvu policisty  se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve.  Požití alkoholu před jízdou nebylo u řidiče jediným prohřeškem, za volant totiž usedl i přesto, že není držitelem příslušného řidičského oprávnění. Dále  užil k jízdě vozidlo, které nesplňovalo podmínky k provozu na pozemních komunikacích (vozidlo bez zpětných zrcátek, neshodné pneumatiky na zadní nápravě). Při řízení u sebe neměl osvědčení o registraci vozidla  a doklad prokazující pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou jeho provozem. Ke zranění osob při dopravní nehodě nedošlo.  Způsobené škody činní cca 300 korun. Nehoda je dále v šetření.

Na silnici I/26 mezi obcemi Březí a Babylon došlo dne 6. března 2010 v 15:45 hodin ke srážce osobního vozidla Toyota Celica se stromem. Jeho 37letá řidička,  jedoucí ve směru od obce Březí, dostala na mokré kluzké vozovce smyk a vjela vpravo mimo komunikaci, kde narazila do stromu.  Ke zranění osob nedošlo. Výsledek provedené dechové zkoušky byl u řidičky negativní. Způsobené škody byly vyčísleny na 51 000 korun.

nprap. Vladislava Čejková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem