Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní nehody

BEROUNSKO – Střety se zvěří. 

Na našem okrese dochází poměrně často k dopravním nehodám, při kterých je sražena lesní zvěř, která zkříží cestu řidičům.

Dne 2. března 2019 v 14:45 hodin jela řidička s vozidlem tovární značky Mercedes Vito po komunikaci ze směru od obce Dobříš směrem na obec Hostomice. V km 21.3 uvedené komunikace řidičce náhle vběhla z pravé strany ve směru jízdy, do jízdní dráhy vozidla srna. V důsledku toho došlo ke střetu přední části vozidla se srnou. Srna po dopravní nehodě odběhla do lesa, kde uhynula. Ke zranění osob nedošlo. Způsobená škoda byla vyčíslena na částku 16.000,-Kč.
 

Dne 4. března 2019 v 06:30 hodin jel řidič s nákladním vozidlem tovární značky Jeep Grand Cherokee, po silnici III. třídy ve směru od obce Mořina směrem na obec Karlštejn. V km 1,751 uvedené komunikace řidiči náhle z levé strany do jízdní dráhy vběhla lesní zvěř - srnec. V důsledku toho došlo ke střetu přední částí nákladního vozidla se srncem, který po srážce na místě uhynul. Ke zranění osob nedošlo. Způsobená škoda byla vyčíslena na částku 11.000,-Kč.

Dne 4. března ve 14:40 hodin v k. o. Vráž, na silnici II třídy, jel řidič s osobním automobilem tovární značky Citroen C4, po uvedené komunikaci ve směru od obce Vráž směrem na Beroun. Při jízdě po přímém úseku komunikace mu z levé strany, z přilehlé louky, vběhlo do jízdní dráhy divoké prase. Následně divoké prase narazilo do levého boku vozidla a na místě uhynulo. Ke zranění osob nedošlo. Způsobená škoda byla vyčíslena na částku 52.000,-Kč.

Policisté upozorňují, že střety s lesní zvěří na našich silnicích bývají poměrně častým jevem, se kterým by měli řidiči předem počítat a dbát při jízdě, obzvlášť v nočních a brzkých ranních hodinách, zvýšené opatrnosti. Pokud však již není možné střetu se zvěří zabránit, není vhodné strhávat řízení jiným směrem a nechat raději dojít k čelnímu střetu, neboť v tomto místě jsou deformační prvky vozidel nejsilnější. Prudkým strhnutím řízení jiným směrem, mohou mít nehody fatálnější následky, například při nárazu do vzrostlých stromů. Vzhledem k tomu, že jsou tyto dopravní nehody časté, měli by mít řidiči své vozidlo na tyto situace pojištěné, neboť způsobené škody bývají poměrně vysoké.

por. Bc. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
6. března 2019

vytisknout  e-mailem