Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní nehody

s tragickou bilancí 

Víkendové dopravní nehody, ačkoli počasí nebylo nikterak extrémní, tentokrát neslo tragickou pečeť usmrceného chodce. Celkem za víkend dopravní policisté vyjížděli k 16 dopravním nehodám. Jeden člověk na silnici zemřel, tři lidé utrpěli lehká zranění. Nejčastějšími příčinami nehod byla nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě a nepozornost.

Dopravní nehodu se smrtelným zraněním řešili policisté v pátek 28.11.2008 v jedenáct hodin v noci mezi obcemi Heřmanice a Choustníkovo Hradiště. Řidič osobního vozidla Škoda Octavia při jízdě ve směru od Jaroměře zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy  vzdálenosti, na kterou měl rozhled, neviděl přecházejícího chodce a přední částí vozidla ho srazil. Chodec při nehodě utrpěl smrtelné zranění, kterému na místě podlehl. Při nehodě byl dále zraněn i spolujezdec z octávie, který byl převezen záchrankou do nemocnice na vyšetření a následně byl propuštěn do domácího ošetření. Dechová zkouška vyloučila požití alkoholu řidičem, na vozidle vznikla hmotná škoda ve výši 70.000 korun. Dopravní nehodu policie nadále šetří.

Jen náhodou neskončila hůře nehoda v Novém Městě nad Metují v sobotu ve dvě hodiny ráno, kdy opilý řidič vrazil přímo do policejního vozu. Řidič jedoucí v osobním automobilu Audi při jízdě poblíž kruhového objezdu bočně zachytil o stojící služební automobil policie. Provinilec však vůbec nezastavil, místo toho ujížděl dál s takovou vehemencí, že nabral o kus dál zaparkovanou octavii. Když ho po chvíli stíhání zastavila hlídka policie  a vyzvala k dechové zkoušce, na displeji se objevila hodnota přesahující 2,5 promile. Policisté podnapilého motoristu vyzvali k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem žilní krve, kterému se podrobil. Na vozidlech vznikla celkem škoda ve výši 45.000 korun, z toho deset tisíc korun na služebním vozidle. Lustrací pak navíc policisté zjistili, že vozidlo audi má od října roku 2006 propadlou technickou kontrolu. Za ohrožení pod vlivem návykové látky řidiči hrozí až tříletý trest odnětí svobody  nebo trest zákazu činnosti.

vytisknout  e-mailem