Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehody

Nepřizpůsobili rychlost stavu a povaze vozovky 

Dne 16. prosince 2009 v 08:50 hodin  došlo  na silnici  II/193  mezi obcemi Zhoř a Velký Malahov k dopravní nehodě tak, že 51letá řidička z Tachovska,  jedoucí s vozidlem VW Golf,  nepřizpůsobila rychlost povětrnostním podmínkách a jiným okolnostem, které lze předvídat (sníh na vozovce) a při výjezdu z levotočivé zatáčky dostala s vozidlem smyk. Poté vjela s vozidlem vpravo za pravou krajnici, kde narazila do sloupu telefonního vedení. Po nárazu se vozidlo převrátilo na střechu.  Při dopravní nehodě utrpěla řidička lehké zranění. Záchranáři ji  převezli do nemocnice v Domažlicích, kde byla  po ošetření propuštěna do domácího léčení. Alkohol byl u řidičky vyloučen dechovou zkouškou přístrojem Dräger.   Škoda na vozidle WV Golf byla vyčíslena na  cca 180 000 korun  a na telefonním sloupu na cca  10 000 korun.

Dvě lehká zranění si vyžádala včerejší dopolední dopravní nehoda mezi obcemi Újezd a Trhanov. Pětadvacetiletá řidička vozidla Ford Focus nepřizpůsobila rychlost povětrnostním podmínkách a jiným okolnostem, které lze předvídat (náledí na vozovce) a při průjezdu pravotočivé zatáčky dostala s vozidlem smyk. Snažila se ho vyrovnat strhnutím řízení doleva a následně doprava. Přitom vjela s vozidlem vpravo za pravou krajnici, kde havarovala v pravém silničním příkopu. Při dopravní nehodě utrpěla řidička  a její o dva roky starší spolujezdkyně lehké zranění. Na místo se dostavila sanitka RLP, která řidičku a její spolujezdkyni převezla do nemocnice v Domažlicích, kde byly obě ženy  po ošetření propuštěny do domácího léčení. Požití alkoholu před jízdou u řidičky vyloučila provedená dechová zkouška. Na vozidle  Ford Focus vznikla škoda cca  70 000 korun.

Bez zranění se obešla další včerejší dopravní nehoda, k níž došlo ve 13:45 hodin  na křižovatce silnice II/183 s místní komunikací v obci Poděvousy.  Z jejího  zavinění  je podezřelý 34letý řidič osobního vozidla Audi A6 z Mostu,  který při vyjíždění z vedlejší silnice na hlavní na křižovatce  nerespektoval dopravní značku „Dej přednost v jízdě!“ a vjel do jízdní dráhy  nákladnímu vozidlu Iveco Daily, které jelo  po hlavní silnici,   ve směru od obce Čermná  na obec Srbice.  Třiapadesátiletý řidič  nákladního vozu se snažil střetu s vozidlem AUDI A6 zabránit strhnutím řízení vpravo. Při tomto manévru přejel s vozidlem částečně vpravo za pravou krajnici, kde narazil s vozidlem do reklamního poutače.  Výsledek dechových zkoušek byl u obou řidičů negativní.  Způsobené škody byly vyčísleny na 231 000 korun ( na vozidle Audi 120 000 korun, na vozidle Iveco 110 000 korun a na reklamním poutači 1 000 korun).

Na parkovišti U všech svatých v Domažlicích došlo včera v 15:50 hodin ke srážce osobního vozidla Mercedes s autobusem Neoplan.  Dvacetiletý řidič mercedesu nepřizpůsobil rychlost povětrnostním podmínkách a jiným okolnostem, které lze předvídat (náledí na vozovce) a při průjezdu pravotočivé zatáčky dostal s vozidlem smyk. Snažil se ho vyrovnat strhnutím řízení doleva a následně doprava. Přitom vjel s vozidlem vpravo za pravou krajnici na přiléhající parkoviště, kde narazil do zaparkovaného autobusu  s německou registrační značkou.  Z místa dopravní nehody následně ujel do místa trvalého bydliště,  kde byl vypátrán hlídkou. Ke zranění osob nedošlo. Alkohol byl u řidičů vyloučen dechovou zkouškou přístrojem Dräger. U řidiče mercedesu byl navíc proveden test na drogy, který byl rovněž negativní. Na vozidle Mercedes vznikla škoda  cca  10 000 korun, stejná škoda vznikla i na  autobusu Neoplan.

Další včerejší dopravní nehoda se stala deset minut před půl šestou večer na křižovatce silnice I/22 s místní komunikací v obci Hluboká. Osmatřicetiletému  řidiči z Břeclavi,   odbočujícímu se soupravou tahače DAF  s návěsem Schwarzmuller  z hlavní pozemní komunikace (silnice  I/22)  vpravo na místní komunikaci, se utrhla zadní část návěsu na kluzkém povrchu místní komunikace, sjela vpravo za pravou krajnici a narazila do dopravního zařízení -  vypouklého zrcadla. Nehoda se obešla bez zranění a alkoholu. Škoda na dopravním zařízení byla vyčíslena na cca  5 000 korun  a na návěsu na cca  2 000 korun.

Dne 16. prosince 2009 ve 20:05 hodin došlo k dopravní nehodě na silnici III/19526 mezi obcemi Výhledy a Chodov.  Dvaadvacetiletý řidič,   jedoucí se soupravou tahače MAN  s přívěsem Schwarzmüller  po komunikaci III/19526 ve směru od Výhledů,  nepřizpůsobil rychlost soupravy povětrnostním podmínkách a jiným okolnostem, které lze předvídat (náledí na vozovce) a při průjezdu pravotočivé zatáčky dostal se soupravou smyk. Přitom mu sjel přívěs soupravy vlevo za levou krajnici do silničního příkopu, kde narazil postupně do 3 stromů. Poté řidič se soupravou přerazil čtvrtý  strom v levém silničním příkopu a narazil do ocelového sloupu vysokého napětí, kde zůstal zaklíněný.  Ve výše uvedeném úseku je zakázán vjezd nákladních automobilů svislou dopravní značkou B4. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidič. Ten byl sanitkou RLP převezen do nemocnice v Domažlicích, kde byl hospitalizován. Alkohol  u něj vyloučila provedená dechová zkouška.  Způsobené škody byly vyčísleny na 802 000 korun ( cca 650 000 korun na soupravě, cca 150 000 korun na sloupu vysokého napětí a cca 2 000 korun na poškozených stromech).

Jedno lehké zranění si vyžádala včerejší odpolední dopravní nehoda mezi obcemi Prapořiště a Kdyně. Padesátiletý řidič ze Kdyňska jel po předchozím požití alkoholických nápojů s vozidlem Peugeot 307. Přitom nepřizpůsobil rychlost povětrnostním podmínkách a jiným okolnostem, které lze předvídat (ujetý sníh na vozovce) a na rovném úseku komunikace dostal s vozidlem smyk. Následně  vjel vlevo za levou krajnici, kde narazil do dvou listnatých stromů a poté se převrátil s vozidlem na střechu. Při dopravní nehodě utrpěl řidič  lehké zranění a byl převezen sanitkou RLP do nemocnice v Domažlicích, kde byl hospitalizován. Provedená dechová zkouška na alkohol zařízením Dräger  byla u řidiče  pozitivní s výsledkem  1,62 promile alkoholu v krvi. Při opakované dechové zkoušce pak nadýchal  1,53 promile alkoholu v krvi. V nemocnici se  podrobil lékařskému vyšetření s odběrem krve. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.  Způsobené škody byly vyčísleny na 161 000 korun.

nprap. Vladislava Čejková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem