Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní nehody motorkářů

V letošním roce na Trutnovsku již dva mrtví  

V loňském roce 2009 bylo od března do září na Trutnovsku celkem 29 dopravních nehod, při kterých měli účast motorkáři. Z tohoto počtu 15 dopravních nehod motocyklisté sami zavinili. Při těchto nehodách bylo deset motorkářů zraněno lehce a pět těžce. Stejné číslo, tedy 15, je i tento rok 2010, kdy viníkem dopravních nehod je motocyklista. Bohužel dva motorkáři se domů již nikdy nevrátí, deset jezdců skončilo s lehkým a tři s těžkým zraněním. Toto číslo však není ještě konečné, protože statistické údaje za tento rok nejsou kompletní.

Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou končí ve valné většině případů smrtí nebo těžkým zraněním motocyklisty. Velmi často jsme svědky toho, že se v médiích objeví zpráva o tom, že zemřel další z motorkářů.  U silnice se objeví nový pomníček s křížem. Policii nejsou tyto informace lhostejné, a proto se snaží veřejnost informovat o negativních vlivech, které velmi často hrají hlavní roli při vážných dopravních nehodách motorkářů. Každý, kdo usedne za řidítka svého silného stroje na dvou kolech, by si měl uvědomit, že:

• motorkáři patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou končí ve valné většině případů smrtí nebo těžkým zraněním motocyklisty,
• podmínkou jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti; přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a rukavice jsou nutností,
• i sebelepší výbava není zárukou bezpečného návratu, pokud motocyklista jede riskantně, zejména pokud nepřizpůsobí rychlost své jízdy stavu pozemní komunikace, hustotě provozu a počasí,
• je zapotřebí si uvědomit brzdnou dráhu motocyklu. Za normálních podmínek s reakční dobou 1 sekunda je zapotřebí k zastavení z 80 km/h cca 58 metrů, při rychlosti 100 km/h je brzdná dráha cca 83 metrů a při 200 km/h 280 metrů.

Při jízdě je nutné dbát zvýšené opatrnosti, pokud je na vozovce spadané listí, olejové skvrny, dilatační spáry na mostech, povrch je pokrytý dlažebními kostkami (zejména pokud je povrch vlhký) olej, nafta při jízdě nebo dochází ke změně povrchu vozovky (například asfalt – beton). Je nutné předvídat – uvědomte si existenci slepých úhlů zpětných zrcátek automobilů, skutečnost, že ostatní motoristé mohou snadno motocyklistu přehlédnout.

Policie České republiky žádá všechny občany zejména pak motocyklisty, aby na sebe a na ostatní účastníky silničního provozu dávali větší pozor. Jízda na motorce je krásné hobby nebo sport a nejhezčí je vždy šťastný návrat domů.
(Použity informace z www.besip.cz a Policejního prezidia ČR)

Čtěte také:
BENAMO s policií
BENAMO na Trutnovsku
Statistika dopravních nehod zaviněných motocyklisty na Trutnovsku
Statistika dopravních nehod s účastí motocyklistů na Trutnovsku

por. Bc. Jiří Prouza
6. 10. 2010
 

vytisknout  e-mailem