Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dopravní nehody na mokré vozovce

KARLOVARSKO – Několik rad při jízdě za mokra.  

V pondělí dne 9. 11. 2015 došlo na Karlovarsku ke dvěma dopravním nehodám, kdy příčinou těchto nehod byla zřejmě nepřiměřená rychlost na mokré vozovce.

DN 1 mokrá vozovkaKrátce před polednem jela 26 letá řidička po silnici 1/6 – průtah městem směrem na Cheb, kdy za železničním nadjezdem v tzv. esíčku, při projíždění zatáčky zřejmě nepřizpůsobila rychlost mokrému povrchu vozovky. Vozidlo uvedla do smyku a narazila nejprve do svodidel a poté do betonové zdi. Při nehodě došlo k lehkému zranění řidičky, která byla převezena k lékařskému ošetření do nemocnice. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku přesahující 80 tisíc korun. Silnice byla na místě řízena policisty a průjezdná jedním směrem.

 

 

 

DN 2 mokrá vozovkaKolem půl čtvrté odpoledne boural i 26 letý řidič, který jel po silnici 1/20 ve směru na Plzeň. Za odbočkou na Stanovice vjel zřejmě rychle do zatáčky, kdy bylo mokro, přičemž uvedl vozidlo do smyku a narazil do silničních svodidel. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 50 tisíc korun. Oba řidiči byli za přestupek vyřešeni blokovou pokutou.

Každý řidič ví, že zastavit na mokré vozovce trvá déle, a to z důvodu, že při mokrém počasí se drobné jamky na povrchu vozovky naplní vodou. Pneumatiky tak významnou měrou ztrácejí svou přilnavost k vozovce, čímž si výrazně snižuje i jízdní stabilita. Za mokra silnice kloužou a déšť nebo vodní tříšť může snížit viditelnost, proto řidiči:

  • Zpomalte!
  • Udržujte bezpečnou brzdnou vzdálenost od vozidel jedoucích před vámi. Vždy mějte na paměti, že brzdná vzdálenost je na mokré vozovce delší.
  • Snažte se jet co nejplynuleji – při prudkém zrychlení či brzdění a při příliš rychlém zatáčení se snižuje přilnavost vašich pneumatik.
  • Ujistěte se, zda jsou vaše pneumatiky v dobrém stavu.
  • Pokud doje k „aquaplaningu“, zlehka sundejte nohu z plynového pedálu, ale vyhněte se brzdění. Vyřaďte rychlostní stupeň a nechte vozidlo samovolně zpomalit, dokud nad řízením opět nepřevezmete kontrolu.

nprap. Zuzana Týřová, 10. 11. 2015

Odkazy do noveho okna

DN 1 mokrá vozovka

DN 1 mokrá vozovka 

Detailní náhled

DN 2 mokrá vozovka

DN 2 mokrá vozovka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem