Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní nehody ze dne 20. 12. 2008

Příčiny nehod byly alkohol, nepozornost, nepřizpůsobení rychlosti... 

Dne 20. 12. 2008 v době od 00.00 do 3.50 hodiny došlo na místní komunikaci ulice Sklářská ve Vimperku ke srážce osobního automobili Fiat Tipo s kovovým sloupem veřejného osvětlení. Ze zavinění dopravní nehody je důvodně podezřelý řidič (37 let), který při projíždění mírné levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy na namrzlé vozovce a dostal smyk. Přejel s vozidle vpravo mimo komunikaci, kde přední částí narazil do sloupu veřejného osvětlení. Řidič z místa dopravní nehody odešel a tuto neoznámil. Způsobená škoda byla vyčíslena na 45 000 korun. Policisté majitele vozidla a zároveň viníka nehody nalezli a 07:22 hodin byla provedena u řidiče orientační dechová zkouška detekčním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem. Bylo naměřeno 1,05 promile v dechu řidiče. Na základě pozitivní dechové zkoušky byl řidič vyzván k podrobení se lékařskému vyšetření a odběru žilní krve, kterému se po předchozím poučení dobrovolně podrobil na ZZS Vimperk. Řidič při srážce utrpěl lehké zranění s dobou léčení v šetření. Na základě shora uvedených skutečností byl řidiči zadržen řidičský průkaz. Nehodu nadále šetří dopravní policisté.

 

Dne 20. 12. 2008 v 11.50 hodin došlo na silnici I. třídy číslo 4 u obce Kubova Huť k havárii vozidla Škoda Octavia. Dopravní nehodu zavinil řidič (43 let) Octavie, který při jízdě z kopce nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla na zasněženém povrchu komunikace a poprojetí pravotočivé zatáčky dostal smyk. Řidič strhl řízení vpravo, kde vozidlo v pravém silničním vodotoku havarovalo. Způsobená škoda byla vyčíslena na 50 000 korun. Dechová zkouška na alkohol byla provedena detekční trubičkou Altest, její výsledek byl negativní. Ke zranění osob nedošlo. Policisté muži uložili blokovou pokutu.

 

Dne 20. 12. 2008 v 12.30 hodin došlo na silnici II. třídy číslo 145 o obce Obora, okres Prachatice ke srážce osobního automobilu OPEL Astra Caravan s nákladním automobilem MITSUBISHI L 200 DC. Dopravní nehodu zavinil řidič (44 let), který po projetí mírné pravotočivé zatáčky přecházející v přímý úsek komunikace v klesání nejel při pravém okraji komunikace a částečně přejel do protisměru. Zde právě projíždělo Mitsubishi a došlo k bočnímu střetu vozidel. Způsobená škoda byla vyčíslena na 100 000 korun. Dechová zkouška byla u řidičů provedena hlídkou přístrojem DRÄGER, její výsledek byl negativní. Ke zranění osob nedošlo a viníkovi nehody policisté uložili blokovou pokutu.

Inspektorem Služby dopravních nehod Prachatice bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky sedmatřicetiletému muži z Prachatic. Muž dne 20. 12. 2008 v 7:30 hodin řídil v uzavřené části města Prachatice v Pivovarské ulici osobní automobil ŠKODA 120 GLS. Náhle přejel do protisměru jízdy, kde došlo ke střetu pravého boku Škody 120 GLS s pravou zadní částí protijedoucího vozidla Škoda Fabia. Řidič Škody 120L po srážce nezastavil a od dopravní nehody ujel směrem do Budovatelské ulice, kde byl zjištěn svědkem, který událost oznámil na Policii ČR. Policisté dechovou zkouškou zjistili, že má muž 2.45 promile alkoholu v dechu. Na základě tohoto zjištění byl muž vyzván, aby se podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve, což se uskutečnilo na ZZS v Prachaticích. Řidiči byl též zadržen řidičský průkaz. Při nehodě nedošlo ke zranění osob a škoda na vozidlech byla vyčíslena na 3 000 korun. Tento případ policisté prověřují ve zkráceném přípravném řízení.

 

Dne 21. 12. 2008 v 18:35 hodin došlo na silnice II. třídy číslo 141 v Těšovicích ke srážce osobního automobilu FORD Focus s osobním automobilem FORD Fiesta. Dopravní nehodu zavinil řidič (60let) Fordu Focus, který při odbočování vlevo při projíždění křižovatkou nedal přednost protijedoucímu vozidlu Ford Fiesta, jehož řidič se snažil zabránit střetu prudkým brzděním a stržením řízení vlevo. I přesto došlo ke střetu přední části Fiesty s pravým bokem Focuse a následnému odražení Fordu Fiesta na protijedoucí VW Transportér. Celková způsobená škoda byla vyčíslena na 85 000 korun. U všech řidičů byla provedena dechová zkouška na alkohol, která byla s negativním výsledkem. Ke zranění osob nedošlo a viníkovi nehody policisté uložili blokovou pokutu.

 

Dne 21. 12. 2008 ve 22:15 hodin došlo v Mahouši na Netolicku ke srážce osobního automobilu BMW se zděným sloupkem oplocení domu. Dopravní nehodu zavinila řidička (25 let), která v místě nepřizpůsobila rychlost jízdy vozidla a při projíždění mírné levotočivé zatáčky údajně reagovala na přebíhajícího psa prudkým brzděním a stržením řizení vozidla vpravo. Následkem této reakce vyjela vozidlem vpravo mimo pozemní komunikaci, kde se pravou přední částí vozidlo střetlo se zděným sloupkem oplocení domu. Způsobená škoda byla vyčíslena na 51 000 korun. Ke střetu vozidla se psem nedošlo a nikdo nebyl zraněn. Dechová zkouška na alkohol byla provedena přístrojem DRÄGER, její výsledek byl negativní. Policisté ženě uložili blokovou pokutu.

vytisknout  e-mailem