Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní opatření zaměřené na chodce

KRAJ – Bezpečnostní akce jako reakce na viditelnost chodců. 

Policisté z celého Královéhradeckého kraje se připojí k celorepublikovému dopravně-bezpečnostnímu opatření zaměřenému zejména na viditelnost chodců v podzimním období. V období od 3.11. do 19.11. budou policisté ve zvýšené míře ve vytipovaných lokalitách monitorovat pohyb chodců za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích mimo obec, případně i pohyb ostatních nemotorizovaných účastníků silničního provozu. Důvodem zvýšeného monitorování těchto účastníků provozu je především kontrola dodržování povinnosti pro chodce nosit reflexní prvek, pokud se za snížené viditelnosti pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením.

K dopravně-bezpečnostnímu opatření se na vybraných stanovištích aktivně zapojí také policisté z oddělení tisku a prevence a krajští koordinátoři BESIP. Hlavním smyslem opatření je především vyslat chodcům jasný signál, že nerespektováním povinnosti nosit reflexní prvek za snížené viditelnosti na neosvětlených komunikacích ohrožují nejen sebe, ale také ostatní účastníky provozu a jedním s cílů policistů zapojených do kampaně bude šířit osvětu a rozšiřovat povědomí o této zákonné povinnosti.

Zákon číslo 361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) hovoří v § 53 odstavci 9 následovně:

Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Průběh akce na Jičínsku ze dne 06. 11. 2017 - Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4, Foto 5
Akce Trutnov 10. 11. 2017:Foto 1, Foto 2,Foto 3,
Akce Náchod 8.11.2017: Foto 1, Foto 2
Akce Rychnov nad Kněžnou 13.11.2017: Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4
Akce Hradec Králové 14.11.2017: Foto 1,Foto 2

 

por. PhDr. Ondřej Moravčík
3.11.2017; 15:12

Odkazy do noveho okna

leták viditelnost

leták viditelnost 

Detailní náhled

Chodci reflexní prvky

Chodci reflexní prvky 

Detailní náhled

Chodci reflexní prvky

Chodci reflexní prvky 

Detailní náhled

Chodci reflexní prvky

Chodci reflexní prvky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem