Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní policisté rozdávali reflexní vesty

PLZEŇSKO-I spolujezdec by měl být při mimořádných událostech v silničním provozu vidět.  

Dopravní policisté územního odboru Plzeň-venkov se zapojili do společného preventivního projektu Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky a České kanceláře pojistitelů, který je zaměřený na viditelnost spolujezdců ve vozidlech při mimořádných událostech v silničním provozu. První preventivní akce proběhla 22.11.2016 v Blovicích na jižním Plzeňsku. Policisté při ní zkontrolovali 15 vozidel a rozdali reflexní vesty deseti řidičům, kteří prošli kontrolou bezchybně.
Další akce proběhla na severním Plzeňsku. I přes nepřízeň počasí jste včera dopoledne mohli zaznamenat policisty, tentokrát za hornobřízskou křižovatkou. Na silnici číslo I/27 ve směru do Plzně zastavovali jedoucí vozidla, prováděli běžnou kontrolu dokladů, technického stavu vozidla i orientační dechové zkoušky. Když bylo vše u řidiče v pořádku, předali mu reflexní vestu pro jeho spolujezdce. Policisté tak dnes potěšili osm řidičů, naopak dvěma uložili blokovou pokutu, neboť jeden řídil vozidlo bez příslušných dokladů a druhý neměl vozidlo v řádném technickém stavu.
Mezi jednu ze základních povinností řidiče patří mít na sobě doplňky s označením z retroreflexního materiálu, pokud se nachází mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním. V platnost také vyšlo další zákonné nařízení, které se týká chodců. Ti, pokud se pohybují mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, jsou povinni mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.
Vždy je třeba mít na zřeteli, že ne vždy nás ostatní vidí tak, jak si myslíme nebo předpokládáme.  Za soumraku, rozbřesku, v noci, v mlze, v hustém dešti či sněžení se chodec stává pro řidiče téměř neviditelným. Řidič vidí za těchto podmínek osobu v modrým oblečením na vzdálenost 18 m, v červeném 24 m, ve žlutém 37 m, v bílém 55 m. Pokud má na sobě osoba oblečeny prvky z retroreflexního materiálu, tak ji řidič vidí až na vzdálenost 200 m a stihne včas zareagovat a přizpůsobit jízdu vozidla nastalé situaci.
Při silničních kontrolách se policisté setkávají s tím, že řidiči mají reflexní vestu uloženou v zavazadlovém prostoru vozidla, což není ideální v případech, kdy ji skutečně potřebujeme. Řidič tak musí při mimořádné situaci nejprve vystoupit z vozidla a hledat vestu v kufru. Po tuto dobu je pro ostatní účastníky silničního provozu málo viditelný. Policisté doporučují řidičům a přestože to není zákonná povinnost i spolujezdcům, aby měli reflexní vesty připravené vždy uvnitř vozidla.

por. Mgr. Markéta Fialová
8. prosince 2016

 

Odkazy do noveho okna

preventivní DBA

preventivní DBA 

Detailní náhled

preventivní DBA

preventivní DBA 

Detailní náhled

preventivní DBA

preventivní DBA 

Detailní náhled

preventivní DBA

preventivní DBA 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem