Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní výchova pro mateřské školy

Preventivní akce v Klatovech 

      Ve dnech 20. a 21. září 2011 proběhla v Klatovech na Erbenovo náměstí preventivní akce zaměřená na dopravní výchovu pro děti z mateřských škol. Na preventivní akci, která byla určena pro předškolní děti z mateřských škol v Klatovech bylo připraveno dopravní hřiště, kde si děti vyzkoušely jízdu na koloběžce, znalost dopravních značek, používání ochranných přileb a vyplňování různých testů.

     Na akci „Bezpečně na hřišti i na silnici s VZP“ se podíleli zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR  pro Plzeňský kraj, agentury Partner Production Plzeň,  pracovníci Besipu Klatovy,  policisté z dopravního inspektorátu a preventivně informační skupiny Klatovy i příslušníci Hasičského záchranného sboru v Klatovech.,
     Organizátoři připravili pro předškolní děti z mateřských škol dopravní hřiště a různá pracoviště.
 
DOPRAVNÍ VÝCHOVA A DĚTI 
     Jako rodiče můžeme pro bezpečnost a zdraví dětí v dopravním prostředí udělat mnoho. Nespoléhejte v žádném případě na školy či jiná vzdělávací zařízení, že dokáží naučit dítě bezpečně se pohybovat  v dopravním prostředí. Děti se mohou naučit pouze základy správného chování, ostatní záleží na Vás dospělých osobách.
 
Vývoj chápání okolního prostředí dítětem se vyvíjí – proto   jednotlivým věkovým kategoriím vysvětlujeme postupně, jak se chovat v silničním provozu.
 
 Dopravní výchovu je nutné brát jako komplexní proces:
- upozorňujeme dítě na nebezpečí vyplývající z chování jednotlivých účastníků provozu na pozemních komunikacích,
- učíme děti chování v dopravě a tím chránit svůj vlastní život a zdraví.
 
     Jděte svému dítěti v chování v dopravním prostředí příkladem – dodržujte dopravní předpisy, přecházejte na bezpečném místě, a to i tehdy, pokud pospícháte – uvědomte si, že dítě Vás bere jako autoritu, proto Vaše chování může být vzorem pro jeho další chování v dopravním prostředí.
 

Děti v silničním provozu

                            

nprap. Ladmanová Dana

21.9.2011         

vytisknout  e-mailem