Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní výchova s Policií ČR

Opavsko - semináře s dopravní tématikou se zúčastnily děti 1. a 4. třídy základní školy v Hlavnici  

Jarní počasí láká čím dál více dětí k venkovním aktivitám, oblíbené jsou nejen hry na hřištích, ale také jízda na kole, koloběžce či kolečkových bruslích. Zvláště v těchto měsících je velice důležité dětem připomenout základní pravidla bezpečného chování na ulici, což také bylo hlavním cílem semináře pořádaným Preventivně informační skupinou Policie ČR Opava.
 
Dopravní výchova v ZŠPrvňáčci si zopakovali pravidla chůze a chování na chodníku i silnici. Správně určili, že chodcem je také ten, kdo jede na kolečkových bruslích a skateboardu. Policistka dětem zdůraznila, že chodec ani na přechodu pro chodce nemá před ostatními účastníky silničního provozu absolutní přednost. Také vysvětlila, proč při chůzi po silnici chodíme po levé krajnici vozovky. Mnohdy ani dospělá osoba neví, proč se chodí po silnici právě při levém okraji silnice. Žáčkům vysvětlila, že chodec na levé straně přímo vidí na řidiče, kteří k nim přijíždí a mohou tak okamžitě reagovat na vozidlo, které by z jakýchkoliv důvodů (například únava za volantem, špatná viditelnost atd.) mířilo přímo na ně. U bezpečné chůze po silnici si prvňáčci zopakovali, proč je důležité být na silnici dobře vidět a jaké oblečení a doplňky nám zaručí dobrou viditelnost. Správné přecházení vozovky si děti ve třídě vyzkoušely i prakticky, správně vybarvily omalovánku se semafory a určily, kde si smí a nesmí hrát. Dalším tématem bylo cestování ve vozidle i autobusu, které obsahovalo nejen správné vystupování a nastupování, ale také povinnost použití dětských zádržných systémů.
 
Dopravní výchova v ZŠŽáci 4. tříd měli seminář o něco náročnější, ve dvou vyučovacích hodinách si nejen zopakovali pravidla z pohledu chodce, ale především cyklisty. Pomocí testu si ověřili, jestli opravdu dobře znají povinnou výbavu jízdního kola a naučili se pravidla přednosti v jízdě. Ačkoliv tato pravidla byla pro ně novým učivem, všichni je správně pochopili a posléze dokázali na promítnutých dopravních situacích správně určit pořadí jízdy vozidel i jízdních kol křižovatkou.
 
Všechny děti si za skvělou spolupráci a aktivitu v hodinách odnesly drobný dárek od policie.
 
 
 
 
 
 
 
 
nprap. Bc. Pavla Welnová
PIS Opava
11. dubna 2014

vytisknout  e-mailem