Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravním policistům pomáhal vrtulník

MS kraj - převážně na dodržování povolené rychlosti a tzv. správný způsob jízdy se zaměřili policisté během dopravně bezpečnostní akce. 

Převážně na dodržování povolené rychlosti a tzv. správný způsob jízdy se v sobotu 14. května zaměřili policisté během dopravně bezpečnostní akce.

Akce se uskutečnila v okrese Karviná v rámci preventivního opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Na vytipovaných úsecích se pohybovaly mobilní policejní hlídky, s policisty se řidiči mohli setkat také na vytipovaných stanovištích. V monitorování chování řidičů pomáhala také osádka vrtulníku.

Policisté se kromě dodržování nejvyšší dovolené rychlosti jízdy v obci a také mimo obec zaměřili také na kontrolu tzv. nesprávného způsobu jízdy. Za tímto obecným pojmem, který byl v loňském roce nejčastější příčinou dopravních nehod, se skrývá např. nedodržení bezpečné vzdálenosti; jízda po nesprávné straně, vozovky vjetí do protisměru; náhlé bezdůvodné snížení rychlosti jízdy, zabrzdění nebo zastavení; bezohledná, agresivní, neohleduplná jízda; a dal.

Prvotně byla akce zaměřená převážně na kontrolu řidičů motocyklů, kteří kromě chodců a cyklistů jsou nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu. Můžeme pouze spekulovat, zda příčinou, že během celého odpoledne policisté zkontrolovali pouze osm „motorkářů“, byly klimatické podmínky. K jejich cti lze uvést, že ani jeden z nich nespáchal přestupek.

Během trvání akce policisté zkontrolovali 260 vozidel (včetně výše uvedených motocyklů).  Zjistili 42 přestupků, z nichž 39 vyřešili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 18 200,- Kč a 3 oznámili odborům dopravy příslušných úřadů. Nejčastějším přestupkem bylo nedodržení povolené rychlosti (11 řidičů), dále následoval nevyhovující technický stav vozidel (8 vozidel). Povinnost použít během jízdy bezpečnostní pásy porušila 1 osoba, dvě děti nebyly převáženy v zádržném systému (tzv. autosedačkách). Dva řidiči sedli za volant po požití alkoholu.

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
16. 5. 2016

 

vytisknout  e-mailem