Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Doručování datových zpráv

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o následující informace:

Co je důvodem, že když dám níže uvedenému Potvrzení o doručení datové zprávy pokyn „odpovědět“, tak přestože „Komu“ je epodatelna.policie@pcr.cz, tak se mé podání vrátí jako nedoručitelné, protože „doručení těmto příjemcům nebo skupinám se nepodařilo: NoReply-epodatelna.policie@pcr.cz,...“. Žádám vysvětlit, co se to ve skutečnosti děje a kde to má oporu v platných zákonech ČR a jakých! Též žádám sdělit, kdo to vymyslel, protože důvod je jasný. …“.

Policie České republiky žadatelce k předmětné žádosti sdělila následující informace:

Potvrzení o doručení zprávy, na které odpovídáte je automaticky vygenerovaná zpráva, na kterou nelze odpovídat, na což je příjemce upozorněn v tomto potvrzení. Uvedené automaticky generované potvrzení o doručení datové zprávy je opatřeno rozsáhlým poučením příjemce v českém i anglickém jazyce. Potvrzení, resp. elektronická adresa pro případ, že by na potvrzení o doručení bylo adresátem, i přes upozornění, reagováno funkcionalitou "odpověď" je záměrně nastavena na neexistující e-mailovou adresu, aby nemohlo při technických obtížích docházet k zahlcování serverů elektronické pošty policie.

Zaslání informace o nedoručení při odpovědi na automaticky generované potvrzení o doručení datové zprávy je tedy v pořádku a není pochybením ze strany Policie České republiky. K případné opětovné komunikaci s policií je nutné opětovně zadat e-mailovou adresu epodatelna.policie@pcr.cz.

Právním důvodem pro takové nastavení je dikce zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti, a vyhlášky č. 82/2018 Sb., o kybernetické bezpečnosti, kde je stanoveno, že systém elektronické pošty je významným  informačním systémem, na který je jeho správce (policie) povinen aplikovat příslušná opatření. Nastavení poštovního serveru policie, jak je popsáno výše, je opatřením proti zahlcení serveru opakovaně zasílanými zprávami.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 10. 6. 2024

vytisknout  e-mailem