Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Doručování písemností orgánů činných v trestním řízení

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel uvedl:

„Dne 22.5.2024 v 00:41 jsem se obrátil na podatelnu Policie České republiky z tohoto emailu následujícím obsahem: "Žádám o doručení Policií České republiky do vlastních rukou Okresního soudu v Liberci, dle t.ř. § 64 odst. 3 písmeno e). Dokument je v příloze. Potvrďte, že uvedený dokument byl soudu úspěšně doručen."

Žádám o poskytnutí informace, zda byl dokument odeslaný na podatelnu Policie České republiky dne 22.5.2024 krátce po půlnoci z tohoto emailu, doručen Okresnímu soudu v Liberci dle ustanovení zákona o doručování Policií České republiky?“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Datová zpráva odeslaná dne 22 května 2024 z uvedené elektronické adresy, kterou se žadatel domáhal doručení přiloženého dokumentu Okresnímu soudu v Liberci a  která je aktuálně předmětem jeho zájmu, byla doručena na elektronickou adresu podatelny Policie České republiky dne 22 května 2024 v 00:44:24 hodin. Vzhledem k tomu, že žadatel požadoval po Policii České republiky poskytnutí poštovní služby a poskytování poštovních služeb nenáleží do působnosti tohoto bezpečnostního sboru, neboť žádný právní předpis mu poskytování takových služeb neukládá ani neumožňuje, byla předmětná datová zpráva vyřazena z dalšího zpracování.

Ustanovení § 64 odst. 3 písm. e) zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, na něž se žadatel odkazuje, upravuje ukládání písemností, které je třeba doručit do vlastních rukou, v případě, kdy adresát takové písemnosti nebyl zastižen. Taková písemnost se ukládá u příslušného orgánu Policie České republiky, jestliže ji doručuje on sám, anebo ji doručuje soud nebo státní zastupitelství jeho prostřednictvím. Ustanovení § 62 a následujících, včetně § 64, výše uvedeného právního předpisu upravují doručování vlastních písemností orgánů činných v trestním řízení osobám na tomto řízení zúčastněným a neukládají orgánům činným v trestním řízení poskytování poštovních služeb ani poskytování takových služeb orgány činnými v trestním řízení nepředpokládají.                     

PhDr. Jiří Vokuš, 26. června 2024

vytisknout  e-mailem