Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Došlo i na cyklisty v Dolním Žlebu

DĚČÍN - Preventivně bezpečnostní akce zaměřená na cyklisty proběhla ve středu 24.8.2011 na cyklostezce v Dolním Žlebu 

Na cyklistické stezce v Dolním Žlebu bylo ve středu 24. srpna 2011 rušno. Dopoledne na tamní stezce děčínští dopravní policisté společně se zdejší preventistkou kontrolovali projíždějící cyklisty. Oslovené ženy a muži byli vyzváni k provedení dechové zkoušky a současně s tím jim byla zkontrolována i povinná výbava jízdních kol, se kterými rekreanti i sportovci vyráželi na výlety. Zkontrolováno bylo osmadvacet projíždějících osob společně s jejich jízdními koly. Alkohol v dechu nebyl zjištěn u nikoho z cyklistů. Někteří byli upozorněni na chybějící povinné vybavení.
 
Všichni návštěvníci děčínské cyklostezky, jenž se line malebnou krajinou podél řeky Labe, byly obdarováni cyklistickým desaterem a reflexními páskami, které mohou napomoci ke zviditelnění každého z nich v silničním provozu.
 
Základní zásady slušného cyklisty jsou :
  • Dbám na stav kola a jeho výbavu – používám správnou velikost kola. Kolo mám seřízené a funkční s důrazem na brzdy, reflexní prvky, přední a bílé a zadní červené odrazky a světla, zvonek, blatníky. Vhodné je mít s sebou nářadí a rezervní duši. Zejména v provozu a při rychlejší jízdě používám přilbu. Děti a mladiství do osmnácti let musí mít cyklistickou přilbu povinně. Vhodné jsou ochranné brýle proti slunci a hmyzu. 
  • Snažím se vidět a být viděn.
  • Vyhýbám se alkoholu a omamným látkám – Alkohol a omamné látky neužívám před jízdou, ale ani během ní. Jízdou pod vlivem alkoholu či omamných látek ohrožuji sebe i ostatní. V případě postihu se na provinilce pohlíženo stejně jako na řidiče motorového vozidla.
  • Vydávám se jen na cestu, kterou zvládnu.
  • Budu ohleduplný a předvídavý.
  • Komunikuji s okolím.
  • Jezdím při pravém okraji a s rozestupy.
  • Dávám pozor na mrtvé úhly.
  • Kolo zamykám s rozmyslem – Bytelným zámkem mohu kolo připoutat k pevnému objektu a na dobře viditelném místě, a to současně za rám a alespoň přední kolo.
  • Kolizi se zraněním hlásím – jestliže dojde ke kolizi se zraněním nebo podezřením na zranění, okamžitě ji telefonicky nahlásím. Přivolám na místo Policii ČR (tel. 158) v případě závažnějšího zranění také záchrannou službu (tel. 155), kde v případě potřeby dostanete také instrukce pro nejnutnější pomoc zraněným.
 
Pokud se všichni budeme snažit dodržovat zásady slušnosti na silnicích i cyklostezkách, snížíme tím výrazně riziko dopravních nehod a jejich následků.
 
Přejeme Vám pěkný zbytek cyklistické sezóny a jízdu bez nehod.
 
 
Děčín 29. srpna 2011
 
nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín
Tel.: 974 432 208
E-mail : pisdc@mvcr.cz
Odkazy do noveho okna

A ještě pána zkontrolujeme

A ještě pána zkontrolujeme 

Detailní náhled

Další výletníci

Další výletníci 

Detailní náhled

Hromadná kontrola

Hromadná kontrola 

Detailní náhled

Já mám svědomí čisté

Já mám svědomí čisté 

Detailní náhled

Poslední výletníci

Poslední výletníci 

Detailní náhled

První cyklisté přijíždějí

První cyklisté přijíždějí 

Detailní náhled

Šikovné cyklistky

Šikovné cyklistky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem