Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Potrestal ho soud v jeho rodné zemi

LIBEREC - V České republice v žádosti o prodloužení dlouhodobého pobytu předložil cizinec falzifikát potvrzení o studiu. Vinným ho uznal soud v jeho zemi. 

Počátkem ledna roku 2014 zahájili policisté z odboru cizinecké policie v Liberci úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu "Padělání a pozměnění veřejné listiny".  Ze spáchání uvedeného přečinu byl podezřelý 20letý cizinec, který v říjnu roku 2012 žádal o prodloužení dlouhodobého pobytu v České republice za účelem sloučení rodiny. S žádostí o prodloužení pobytu předložil potvrzení o studiu na škole v jeho rodné zemi. Uvedené potvrzení patří při žádání o prodloužení dlouhodobého pobytu k jednomu z nejdůležitějších dokumentů, neboť je jednou z podmínek potřebných pro prodloužení pobytu za účelem sloučení rodiny. Potvrzení dokládalo nezaopatřenost žadatele, neboť jeho rodiče mají povolený pobyt na území  České republiky.

Z kraje ledna roku 2014 si Odbor azylové a migrační politiky v Jablonci nad Nisou vyžádal od žadatele originál potvrzení o studiu k případnému zkoumání jeho pravosti. Požadované dokumenty zaslal odbor migrační politiky na cizineckou policii Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, kde se dokumenty dále zabývalo oddělení dokumentace. Policisté z cizinecké policie v Liberci zaslali přes Okresní státní zastupitelství v Liberci cestou právní pomoci žádost o prověření pravosti potvrzení o studiu do rodné země žadatele, aby si cestou tamních úřadů ověřili, zda žadatel je či není studentem školy, jejíž potvrzení předložil. V červenci roku 2014 přišla odpověď z rodné zěmě mladého cizince, ve které znělo, že škola, jejíž potvrzení cizinec předložil, sice existuje, ale vůbec nemá organizační složku "regentské oddělení" , které muž v potvrzení uvádí. Prorektor školy uvedl, že se jedná o falzifikát, kdy mladík není studentem jejich akademie, podpis metropolity na potvrzení je také zfalšován a samotný formulář není formulářem jejich akademie. Škola zaslala do České republiky i vzory jejich formulářů, na jejichž základě provedli policisté z odboru cizinecké policie v Liberci, oddělení dokladů a speciálních činností odborné vyjádření prostřednictvím zkoumání dokumentů pod spektrálním komparátorem, při kterém zjistili, že předložené potvrzení o studiu je padělek.

Vzhledem k tomu, že se českým policistům muže k věci nepodařilo vyslechnout, neboť se v tu dobu již zdržoval ve své rodné zemi, postoupili policisté celou věc cestou státního zastupitelství na tamní okresní soud k dořešení. V polovině června letošního roku tamní soud muže uznal vinným ze spáchání přečinu "Padělání a pozměnění veřejné listiny" a uložil mu peněžní pokutu. Na základě tohoto rozhodnutí policisté v České republice celou věc odložili, neboť byl cizinec již pro týž skutek pravomocně odsouzen soudem ve své rodné zemi. Podle našeho právního řádu nesmí být za stejný skutek odsouzen člověk dvakrát.
 

20.10.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem