Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dotační podvod

J.Hradec – Za sportovní oddíl měla čerpat dotaci neoprávněně.(Hlasová schránka 974 233 116) 

Na základě četných dotazů novinářů jindřichohradeká policie uvádí k případu dotačního  podvodu následující: Podezřelá žena  jako statutární orgán spolku, sportovního oddílu na Jindřichohradecku, v rámci dotačního programu „Organizace sportu ve sportovních klubech“ poskytovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy měla podat v měsíci listopadu 2016 elektronickou žádost o neinvestiční dotaci na rok 2017 z programu státní podpory sportu, přičemž v této žádosti měla předložit nepravdivé údaje ohledně členské základny spolku splňující podmínky čerpání dotace a to patrně s vědomím, že tento údaj je rozhodný pro výši poskytnuté dotace.    Na základě uvedených nepravdivých údajů v žádosti o poskytnutí dotace byla sportovnímu oddílu poskytnuta a vyplacena v červenci 2017 dotace v částce vyšší než v tomto roce spolku náležela. Svým jednáním měla podezřelá žena způsobit Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy škodu   109 000 korun.

Dále podezřelá žena jako statutární orgán spolku, sportovního oddílu na Jindřichohradecku, v rámci jiného dotačního neinvestičního programu poskytovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, podala v prosinci 2017 elektronickou žádost o neinvestiční dotaci na rok 2018 z programu státní podpory sportu, přičemž v této žádosti měla vyplnit nepravdivé údaje ohledně počtu členů a aktivit členské základny spolku splňující podmínky čerpání dotace a to  údajně s  vědomím, že tento údaj je podstatný při výpočtu dotace. Na základě takto uvedených nepravdivých údajů by spolku ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy byla vyplacena dotace v konkrétní výši, avšak nárok na dotaci za rok 2018 podle skutečných počtů členů a jejich aktivit by byl nižší.  Tímto svým jednáním se podezřelá žena měla pokusit vylákat částku nejméně 96 000 korun, přičemž finanční prostředky nebyly spolku dosud vyplaceny, neboť o žádosti nebylo do dnešního dne rozhodnuto. Jindřichohradečtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality přečin dotačního podvodu precizně zadokumentovali. Dne 4. března 2019 převzala podezřelá žena z rukou policejní komisařky sdělení obvinění z výše uvedeného trestného činu. Dne 6. března bylo rovněž  zahájeno trestní stíhání  konkrétního sportovního oddílu, jehož je obviněná žena statutárním orgánem.

Trestní stíhání obviněné ženy probíhá na svobodě. V případě soudem uznané viny jí hrozí trest  odnětí svobody  jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz

13. března  2019

vytisknout  e-mailem