Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dotační podvod a poškození finančních zájmů EU – obvinění osob

Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájila se souhlasem dozorového evropského pověřeného žalobce Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) trestní stíhání jedné právnické osoby a dvou fyzických osob pro spáchání trestných činů "dotační podvod" a "poškození finančních zájmů Evropské unie". 

Obviněné osoby měly během procesu žádosti o dotaci při realizaci projektu Inovační linky na výrobu toastového chleba, na základě výzvy programu podpory „INOVACE – Inovační projekt“, vyhlášené v rámci implementace Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2015 (OP PIK), podat nepravdivé údaje a zamlčet podstatné údaje, které podléhaly podmínkám dotačního řízení, poskytovateli dotace Ministerstvu průmyslu a obchodu, se záměrem získat požadovanou dotaci ve prospěch žadatele, která byla v roce 2018 ze strany poskytovatele dotace skutečně poskytnuta v plné výši z rozpočtu České republiky. Následně v důsledku auditu Evropské komise nebyla poskytnutá dotace refundována ze strany Evropské unie vůči České republice, neboť byl projekt označen jako nezpůsobilý k jeho proplacení, čímž měla vzniknout celková škoda ve výši 100.000.000,- Kč České republice zastoupené Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Součástí zahájení trestního stíhání je také zajištění náhradní hodnoty, výnosu z trestné činnosti, a to nemovitostí ve vlastnictví stíhané právnické osoby.

Věc dozoruje Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO), neboť jednáním obviněných osob mělo dojít mimo jiné i k ohrožení finančních prostředků z rozpočtů spravovaných Evropskou unií. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným fyzickým osobám, jejichž stíhání probíhá na svobodě, trest odnětí svobody od 5 do 10 let. 


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
25. října 2024

vytisknout  e-mailem