Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dotaz k oznámení osoby

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst.3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost zněla:

„Žádám tímto shora nadepsaný policejní orgán podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, o informaci k osobě …, zemř. …, konkrétně, zda policejní orgán eviduje jakýkoli podnět podaný jmenovaným k prošetření jakéhokoli protiprávního jednání a v kladném případě žádám o sdělení spisových značek, pod kterými jsou šetření jím podaných podnětů evidována. Informace žádám zaslat do mé datové schránky. Předem děkuji za vyřízení mé žádosti.“.

Povinný subjekt Vaši žádost posoudil v souladu se zákonem č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (dále jen „InfZ“) a poskytuje Vám souhrnnou odpověď.

Prvně je potřeba zdůraznit, že i v případě zemřelé osoby se na tuto vztahuje právní postmortální ochrana. Postmortální ochrana je ochrana hodnoty osobnosti zemřelého člověka a jeho dobré pověsti, kdy se jedná o absolutní osobnostní právo. Její podstatou je, že se zemřelá osoba již nemůže sama bránit před neoprávněnými zásahy do jejich práv, a proto je nutné ji poskytnout odpovídající ochranu. Povinný subjekt tak v tomto případě zvážil aspekty postmortální ochrany z pohledu objektivního v souladu s právními normami určenými k ochraně osobnosti zemřelého, konkrétně se zaměřil na příslušná ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen „NOZ“), v jeho obecné části věnující se osobám. Význam tohoto institutu je především v zajištění piety k zemřelému člověku, tedy aby nedošlo ke znevážení jeho památky. Případ posmrtné ochrany se nepochybně uplatní např. i v případě dotčení jména zemřelého (§ 78 NOZ). Tato ochrana osobnosti úzce souvisí i s projevy osobní povahy, za které jsou považovány mimo jiné i zaznamenané dokumenty, ve kterých člověk za života učinil svůj osobní projev. Takovým osobním projevem je i oznámení o protiprávním jednání. Proto v rámci poskytnutí Vámi požadovaných informací byla tato otázka ze strany povinného subjektu posuzována ve smyslu § 12, potažmo § 8a odst. 1 InfZ, tedy zda poskytnutí informací by mohlo zasáhnout do práva na ochranu osobnosti a projevů osobní povahy konkrétní zemřelé osoby. V rámci ustanovení § 8a odst. 1 InfZ totiž povinný subjekt informace týkající se osobnosti a projevů osobní povahy poskytne jen v souladu s právními předpisy, upravujícími jejich ochranu. Těmito právními předpisy je mimo jiné také NOZ.

Jelikož ve své podstatě žádáte informace pouze ve vztahu ke „spisovým značkám“, byť i tyto potvrzují svým způsobem určitý projev osobní povahy, posoudil povinný subjekt, že se tyto informace mohou poskytnout. Je to z toho důvodu, že podle povinného subjektu pouhé poskytnutí spisových značek, resp. konkrétních čísel jednacích spisů není bez dalšího (dalších informací v oznámení uvedených) zásahem do absolutního práva zemřelé osoby.

Ze strany povinného subjektu tak byly požadované informace vyhledány prostřednictvím informačního systému ETŘ, který mimo jiné slouží také k evidování „podnětů k prošetření protiprávního jednání“. Zde bylo zjišťováno, jaké požadované informace jsou zaznamenány ve smyslu § 3 odst. 3 InfZ. Jedná se o spisy, ve kterých … figuroval jako oznamovatel, respektive osoba, která dala podnět k prošetření. Jelikož jste požadovala "sdělení spisových značek, pod kterými jsou šetření jím podaných podnětů evidována“, poskytujeme Vám níže uvedená čísla jednací spisů, pod kterými byla předmětná oznámení p. … v informačním systému ETŘ evidována.

Jedná se o následující spisy:

č. j. KRPT-…,

č. j. KRPT-…,

č. j. KRPT-…,

č. j. KRPT-….

vytisknout  e-mailem