Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dotaz k zásahu při poruše vozidla na D1

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost zněla:

„V souvislosti s žádostí o odškodnění od ŘSD prosím o poskytnutí informace o zásahu policejní hlídky v souvislosti s havárií osobního automobilu s proraženou pneumatikou na dálnici D1 dne … kolem … na výjezdu z tunelu Klimkovice ve směru na Prahu. Zásah se týkal vozidla … registrační značky … patřícího …, řidičem byl … .

Žádám o zaslání informací ohledně:

1. identifikační číslo policisty a policejní hlídky vyslané k události,

2. obsah hlášení, které policie obdržela a na jehož základě byla hlídka vyslána,

3. číslo protokolu nebo jiného dokladu potvrzujícího výskyt události a zásah policejní hlídky,

4. kopie protokolu nebo jiného dokladu potvrzujícího zásahovou událost (pro potvrzení poškození vozidla),

5. další informace a dokumenty, které mohou sloužit jako důkaz o poškození vozidla pro účely získání náhrady škody od ŘSD.“

Vaši žádost jsme jako povinný subjekt posoudili v souladu s InfZ a k jednotlivým bodům Vaší žádosti sdělujeme následující. V prvé řadě je nutno uvést, že povinný subjekt ve smyslu ustanovení § 3 odst. 3 InfZ poskytuje informace, které jsou určitým způsobem zaznamenané, tedy kterými disponuje. Podle ustanovení § 2 odst. 4 InfZ se povinnost poskytovat informace nevztahuje mj. na vytváření nových informací.

Ad 1

Na místo předmětné události byla vyslána policejní hlídka …, ve složení velitel hlídky s osobním evidenčním číslem (dále jen „OEČ“) …, řidič s OEČ …, a člen hlídky s OEČ … .

Ad 2

Dle sdělení vedoucího operačního odboru krajského ředitelství byla na místo předmětné události policejní hlídka … vyslána operačním důstojníkem integrovaného operačního střediska operačního odboru krajského ředitelství (dále jen „integrované operační středisko“) poté, kdy dne … přibližně v čase … hodin obdržel oznámení od operátora dopravy tunelu Klimkovice, že v zálivu za tunelem Klimkovice ve směru na Olomouc stojí odstavené vozidlo. V příloze poskytujeme předmětný audiozáznam, a to v neanonymizované podobě, neboť neobsahuje žádné informace, které by byly předmětem ochrany jiného právního předpisu.

Ad 3, 4, 5

Dle sdělení vedoucího … nebylo na místě události zjištěno žádné protiprávní jednání a nebyl ohrožen BESIP. Událost proto byla vyřešena na místě bez dalšího opatření. Z toho důvodu hlídka nezpracovala k této věci žádný dokument.

Zaznamenanou informací k této události je jednak zvukový záznam (uvedený v bodě 2), a dále událost zaznamenána integrovaným operačním střediskem … pod číslem události … . Záznam … Vám poskytujeme v nezbytné anonymizované podobě, … . V případě dokumentu, který Vám poskytujeme, byla provedena minimální, avšak nezbytná anonymizace … .

Vyjma uvedeného zvukového záznamu a záznamu …, které Vám poskytujeme, povinný subjekt nedisponuje jinými dokumenty či písemnými informacemi, které by mohly sloužit jako důkaz o poškození vozidla pro účely získání náhrady škody od ŘSD, proto takové nelze poskytnout, neboť se jedná o nezaznamenané informace podle ustanovení § 3 odst. 3 InfZ.

vytisknout  e-mailem