Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dotaz na OSPOD

Žadatelka zažádala o informace k přítomnosti OSPODu vzhledem k případu 

Dotaz a odpověď:

Dne 2. prosince 2015 obdrželo obvodní oddělení Policie ČR Bruntál územního odboru Bruntál Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje osobním doručením Vaši písemnou žádost o informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), týkající se nahlédnutí do spisu a informacím ke konání Policie ČR vzhledem k Orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

Vaši žádost je nutné rozdělit do dvou základních částí.

V první jste požádala o následující, cituji: „… jsem k Vám podala žádost o informace o možnost nahlédnutí do spisu týkajícího se …. Má žádost nebyla krajským ředitelstvím kladně vyřízena. V současné době jsou …, zda nemožnost nahlédnout do spisu trvá, nebo se změnila.“

Povinný subjekt po řádném posouzení konstatuje, že se jedná o spisy vedené v interním informačním systému obvodním oddělením Policie ČR Bruntál pod č. j. KRPT-… (jak je dále i v žádosti uvedeno).  Obecná pravidla se od doby vyřízení předešlé žádosti, o které se zmiňujete, nezměnila a je i nyní platné, že tuto část žádosti nelze vyřídit v režimu InfZ. Každé učiněné podání je nutno ve smyslu § 37 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, posuzovat dle jeho obsahu, nikoliv pouze dle jeho názvu. Je proto zapotřebí na tuto část žádosti nahlížet jako na žádost o nahlédnutí do spisu. Tento institut je komplexně upraven v § 65 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), a podle tohoto ustanovení bude předmětná část žádosti posuzována.

Dle § 2 odst. 3 InfZ se tento zákon nevztahuje na poskytování informací, pokud zvláštní zákon upravuje jejich poskytování, zejména vyřízení žádosti včetně náležitostí a způsobů podání žádosti, lhůt, opravných prostředků a způsobu poskytnutí informací.

Současná judikatura Nejvyššího správního soudu vychází ze skutečnosti, že § 65 trestního řádu je právě jednou z takovýchto zákonodárcem zamýšlených komplexních úprav, které vylučují postup dle InfZ. Jedná se o odlišný právní institut od samotného práva na informaci dle InfZ bez ohledu na to, že žadatelé svá podání takto označují.

Vzhledem k tomu, že žádáte o nahlédnutí do spisového materiálu trestního a přestupkového charakteru, je nutno toto považovat za žádost o nahlédnutí do spisového materiálu. Z uvedeného důvodu bude tato část Vaší žádosti postoupena k dalšímu opatření obvodnímu oddělení Policie ČR Bruntál.

Ve druhé části žádáte o následující dvě informace, kdy povinný subjekt Vám informace plně poskytuje:

1. Cituji: “V souvislosti se spisy …, dále na základě uskutečněného výslechu …  Zda bylo dne .. u výslechu … přítomno OSPOD Bruntál?“

Povinný subjekt k tomuto dotazu sděluje, že v rámci prověřování byla u tzv. výslechu uvedené osoby přítomna sociální pracovnice Orgánu sociálně-právní ochrany dětí, konkrétně pracovnice Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Bruntál.

2. Cituji: „Mám informace, že Policie je vždy povinna dávat hlášení na OSPOD, když zasahuje v rodině….    Z toho důvodu žádám o obecné sdělení, zda bylo OSPOD v r. 2010 policií informováno, že v rodině …. zasahovala policie – viz čísla spisů výše.“

Povinný subjekt k tomuto sděluje, že policisté obvodního oddělení Policie ČR Bruntál v souvislosti s výše uvedenými čísly jednacími Orgán sociálně-právní ochrany dětí vyrozuměli.

 

vytisknout  e-mailem