Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Dovolená + sdílení fotek = rizika

OLOMOUCKÝ KRAJ - Přemýšlejte o tom, co a kam sdílíte! 

Jedním ze základních pravidel spojených s bezpečným využíváním internetu je, že bychom měli sdílet pouze takové osobní a citlivé údaje, které nás nemohou v současnosti či budoucnosti ohrozit, např. poškodit naši pověst, vystavit nás veřejnému dehonestování apod. Zrovna tak bychom měli přemýšlet o rozsahu sdílení fotografií či videí zachycujících naše děti.

Především v době léta a dovolených se internet plní tisícovkami fotografií, které vznikly na pláži u moře, při dovádění ve vlnách nebo u bazénu. Velmi často na nich bývají zachyceny děti v nelichotivých situacích. Fotografie oblečených dětí při běžných aktivitách nemusí představovat žádný velký problém. Pokud je však na nich dítě (i v novorozeneckém či batolecím věku), které je zcela obnažené, mohou takto zvěčněné momenty našemu dítěti ublížit nejen v současnosti, ale také v budoucnu. Takový typ fotografií na internetu proto nikdy nesdílejte!

Fotky, na kterých jsou vidět genitálie dětí, rozhodně nepatří na internet! Navíc mohou být některé takové intimní snímky dětí dle zákona posuzovány i jako tzv. dětská pornografie, jejíž výroba, držení a šíření jsou trestné.

Uvědomme si, že citlivé materiály týkající se našeho dítěte mohou snadno uniknout i ze soukromé konverzace (třeba pomocí instant messengerů). Snímky zachycující naše ratolesti v choulostivé situaci (např. na nočníku, upatlané u jídla apod.) dokáží způsobit problémy např. v době dospívání, kdy se mohou stát nástrojem šikany či kyberšikany. Ke všemu lze veškerý tento vámi sdílený obrazový materiál z internetu snadno stáhnout a rozšířit a je velmi obtížné (a často i zcela nemožné) jej z internetu zcela smazat. Pokud přece jen chcete na sociálních sítích či na internetových úložištích vaše fotografie sdílet, důkladně zvažte, zda jsou vhodné k případnému šíření a jestli si jejich rozšiřování skutečně přejete. Smutným faktem je, že Česko je sdílením fotografií svých dětí nechvalně vyhlášené.

Mimo to sdílením aktuálních fotografií z dovolené poskytujeme informaci, že jsme mimo náš domov. Taková zpráva může být velmi přínosná pro potenciálního zloděje a po návratu z prázdninových radovánek nás může čekat nemilé překvapení.

Sdílením citlivých informací českými rodiči se podrobněji zabýval výzkum E-Bezpečí pod názvem Sharenting u českých rodičů 2022 (Univerzita Palackého v Olomouci, Microsoft Česká republika), jehož výsledky si můžete stáhnout zde. Doporučujeme také kratší odborný text pro časopis českých pediatrů Pediatrie pro praxi, nebo přímo navštívit stránku www.e-bezpeci.cz.

Proto foťte a sdílejte s rozumem, přemýšlejte o tom, proč by zrovna tuto fotografii mělo vidět vaše okolí.

por. Bc. Zuzana Slabá
10. srpna 2023

vytisknout  e-mailem