Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Drogová problematika

TRUTNOVSKO - Dva z posledních zadokumentovaných případů. 

Ve středu odpoledne 26. 6. 2013 pracovníci Celní správy zastavili nedaleko obce Žacléř ke kontrole řidiče osobního motorového vozidla Seat. Provedenou kontrolou celníci zjistili, že muž ve svém dopravním prostředku převáží dvě igelitové tašky plné léků, které se dají využít k výrobě pervitinu. Z uvedeného množství léků by mohlo být vyrobeno něco kolem 150 gramů drogy. Spisový materiál včetně zajištěných věcí celníci dle místní a věcné příslušnosti předali svým kolegům z Policie České republiky v Trutnově. Na policejním útvaru skončil i zadržený osmatřicetiletý muž.
Policisté služby kriminální policie a vyšetřování z provedeného šetření a z následně provedených výslechů zjistili, že zadržený Středočech v průběhu posledních dvou let z Polska do České republiky bez jakéhokoli povolení přivezl několik stovek balení léků, které poté využil k výrobě soli metamfetaminu. Z uvedeného množství medikamentů v té době ještě podezřelý muž v průběhu posledních dvou let v místě svého trvalého pobytu vyrobil několik stovek gramů návykové látky a na výrobu dalšího pervitinu se připravoval. Uvedený záměr mu byl ale překažen z důvodu shora uvedeného zásahu pracovníků Celní správy.
Po řádném zajištění všech důkazních materiálů a zaprotokolování uvedeného případu ve čtvrtek 27. 6. 2013 policejní komisař zahájil trestní stíhání shora uvedeného osmatřicetiletého muže ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který může být v případě prokázání viny soudem uložen trest odnětí svobody až na deset let. Poté, co si muž omezený na osobní svobodě vyslechl obvinění, vydal trutnovským detektivům v místě svého bydliště kompletní zařízení, které k výrobě pervitinu v posledních měsících sloužilo. Varnu kriminalisté zajistili jako věc důležitou pro další trestní řízení.
Druhým z případů nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, který v současné době trutnovští kriminalisté dokumentují, je distribuce pervitinu, ze kterého je důvodně podezřelá šestadvacetiletá žena z Horního Starého Města. Trutnovští detektivové z výslechů a z následně provedeného šetření zjistili, že shora uvedená umožnila v posledních měsících v místě svého pobytu požití soli metamfetaminu několika osobám. Uvedený případ trutnovští policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na Okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření. Základním smyslem zkráceného přípravného řízení je to, aby byl pachatel při plném respektování práva na řádný, zákonný a spravedlivý proces odhalen, usvědčen a potrestán co nejdříve po spáchání trestného činu. Za shora uvedené protiprávní jednání může být soudem uložen trest odnětí svobody až na pět let.
por. Bc. Udo Ertner
2. 7. 2013 v 10:30
foto: ilustrační PČR

vytisknout  e-mailem