Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Drogová scéna na Pelhřimovsku

PELHŘIMOVSKO: Nejvíce se " bere" pervitin. 

 V letošním roce zaznamenali pelhřimovští kriminalisté velký úspěch při odhalování distribuce drog. Odhalení a dopadení pachatelů však předcházela dlouhodobá a systematická práce, která nakonec kriminalisty přivedla na stopu a následně i k dopadení dealerů a tzv. „vařičů“ drog.
          Od počátku letošního roku si vyslechlo sdělení obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy celkem 31 pachatelů. Jednalo se o mladé lidi ve věku v průměru dvaceti let. Sedmdesát procent  obviněných zastupovali muži. Pachatelé vystudovali střední odborná učiliště, někteří měli pouze základní vzdělání.
          Na Pelhřimovsku se zabývali distribucí zejména pervitinu. V několika případech drogu dali, nebo prodali osobě mladší osmnácti let. Dva pachatelé z uvedeného počtu pervitin i vyráběli. V průměru týdně vyrobili 50 g drogy. Při domovních prohlídkách bylo zajištěno velké množství prekursorů ( prostředků k výrobě drog- zejména léků). Oba pachatelé jsou v současné době ve vazbě.
          Trend mladých kolem dvaceti let je v našem regionu ten, že se orientují zejména na pervitin. Marihuana se stává zajímavou v současné době již pro děti na základních školách ( 13-15 let).
         Na dokreslení toho, co kriminalisté na úseku drogové scény v letošním roce již dokázali,  je zde porovnání s loňským rokem. Za obdobný trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů bylo sděleno obvinění  23 osobám, které distribuovaly zejména pervitin a marihuanu, ale objevil se i hašiš, kokain, LSD nebo extáze. 
 
 
por. Hana Kotková, tiskpe@mvcr.cz
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem