Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Drogový dealer opět obviněn

V úterý dne 12. května v odpoledních hodinách se kriminalistům z policejního obvodu Praha I podařilo zadržet dvaatřicetiletého muže, který na Václavském náměstí nabízel drogu pervitin. Jak ukázalo následné šetření, nebyl dotyčný v tomto směru žádným nováčkem.  

Dealera přistihli kriminalisté přímo při činu. Ve vestibulu metra Můstek prodal dvaadvacetiletému mladíkovi za částku 500 korun pět plastikových sáčků s drogou pervitin o celkovém v množství 0,5 gramu. Tato droga obsahuje účinnou látku metamfetamin, která je látkou psychotropní. Muže kriminalisté na místě zadrželi a následně byl obviněn z trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů, za který v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od 1 do 5 let. Obviněný je prozatím stíhán na svobodě.

Jak se v průběhu vyšetřování tohoto případu ukázalo, není obviněný v tomto směru žádným nováčkem. Zkušenosti s ním již mají i jinde. Tak například kriminalisté z policejního obvodu Praha II v loňském roce u něj v bytě při domovní prohlídce nalezli kompletní varnu na drogy, které sám vyráběl a následně distribuoval, jejich kolegové z Prahy III u něj zase loni koncem léta nalezli minivarnu na drogy, kterou si nesl v batohu. Pro tuto tuto trestnou činnost byl obviněn a v prosinci roku 2008 umístěn do vazební věznice. Odtud jej propustili dne 24. dubna letošního roku. O necelý měsíc později, dne 12. května, byl opět zadržen. 

Na příkladu tohoto muže se jasně ukazuje, jak náročná a složitá je práce kriminalistů orientujících se na problematiku drog, potažmo celé policie, která má ze zákona povinnost tuto trestnou činnost potírat. Policie ČR při odhalování této trestné činnosti stále častěji objevuje nejrůznější výrobny omamných a psychotropních látek, ať již se jedná o perfektně zařízené pěstírny konopí až po varny drog, které se aplikují nitrožilně. Ty jsou často umístěny ve sklepení obytných domů, ale i přímo v bytech. Zde se často ve společnosti dospělých narkomanů pohybují i děti, které jsou od malička nuceny žít v takovémto závadovém prostředí. Tato trestná činnost se děje ale většinou skrytě, utajovaně, a je jen na policii, kdy pachatele této trestné činnosti dopadne. Co ale občany trápí stále více, je obtěžující chování lidí bez domova a právě osob, které přímo na ulici nabízejí k prodeji omamné a psychotropní látky, anebo si často a bez zábran tyto látky aplikují na veřejných prostranstvích na očích všem kolemjdoucím. V Praze je takových míst celá řada, především se jedná o centrum města, stanice metra Můstek a Muzeum, přilehlé parky a náměstí. Zasáhnout má policie. Ta má ale pouze omezené pravomoci dané jí platnými zákony. A z těch vyplývá, že samotné užívání drog není trestné, byť by si někdo drogu aplikoval na veřejnosti. Pokud se jedinec v této souvislosti nedopouští žádného trestného činu ani přestupku, neprochází evidencí pátrání a má v pořádku doklady totožnosti, nemají policisté ani městští strážníci zákonný důvod k jeho předvedení.

Přestože je tato problematika značně složitá, provádí Policie ČR celou řadu bezpečnostních akcí zaměřených na potírání trestné činnosti v oblasti drog. V minulosti se kriminalistům podařilo dopadnout nejen jednotlivé dealery, ale i celé skupiny zabývající se distribucí omamných a psychotropních látek. Úplné vymýcení tohoto druhu trestné činnosti a „vyčištění“ ulic od toxikomanů aplikujících si drogu je ale velmi problematické a přes veškerou snahu Policie ČR i Městské policie Praha se prozatím příliš nedaří.

 

Odkazy do noveho okna

narkomané

narkomané 

Detailní náhled

narkomané dávka

narkomané dávka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem