Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Drony pomáhají kontrolovat řidiče

PŘÍBRAMSKO - Jaká jsou vlastně pravidla při jízdě v jízdních pruzích? 

Dnes probíhá ve Středočeském kraji dopravě bezpečností akce, při které se policisté zaměřují zejména na kontrolu, zda řidiči nedrží za jízdy telefon, jestli používají bezpečnostní pásy a zda dodržují pravidla při jízdě v jízdních pruzích. Příslušníci policie využívají kromě monokulárních dalekohledů i bezpilotní letadla – drony.

Jaká jsou vlastně pravidla při jízdě v jízdních pruzích? Mimo obec se jezdí v pravém jízdním pruhu, ostatní pruhy se užívají pouze k předjíždění, objíždění či odbočování. Při přejíždění mezi pruhy nesmí řidič ohrozit či omezit ostatní a musí dávat včas znamení o změně směru jízdy.

Na komunikaci o třech jízdních pruzích nesmí řidič přejíždějící z levého pruhu do středního ohrozit řidiče, který tam přejíždí z pravého pruhu. Pravidlo zipu - pokud jeden pruh končí, jsou řidiči ze souběžného pruhu, který pokračuje, povinni pouštět „po jednom“ řidiče z končícího pruhu.

Při příjezdu ke koloně je nutné dodržovat dostatečný odstup od vozu před námi kvůli případnému manévrování. V levém pruhu se zařadit co nejvíce vlevo a v dalších pruzích co nejvíce vpravo, vytváří se tzv. záchranářská ulička.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
27. červenec 2023

Odkazy do noveho okna

DBA drony

DBA drony 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem