Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Druhé místo za čin roku patří Vysočině

KRAJ VYSOČINA: Prestižní anketa Policista roku 2014 zná své vítěze všech kategorií 

V patnáctém ročníku prestižní ankety Policista roku za rok 2014 se na oceňovaných pozicích umístili také policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, a to v kategorii Čin roku. Vítěze ankety vybírá každoročně z několika desítek nominací dvacetičlenná etická komise Policie České republiky. Cenu za druhé místo v této kategorii převzali ve čtvrtek 10. září z rukou policejního prezidenta brig. gen. Tomáše Tuhého v rámci slavnostního ceremoniálu v pražském Top Hotelu plk. Mgr. Petr Gruber, policejní vyjednavač, nprap. Bc. Petr Novák a ppor. Bc. Boris Broďák - policisté zařazeni na Jednotce pro ochranu Jaderné elektrárny Dukovany.
 
 „Pozvat, ocenit a pohostit vybrané policisty je pro mě velká čest. Je to způsob jak poděkovat lidem, kteří opravdu spojují svůj život s Policií České republiky, kteří pracují pro naše spoluobčany s nasazením vlastního zdraví a života. Je to naše základní poslání, ale ocenění policisté ho splnili nebo plní na více než sto procent. Na všechny oceněné jsem velmi hrdý,“ uvedl policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý.
 
V kategorii Čin roku se cena každoročně uděluje za mimořádné nasazení při záchraně lidského života. Trojice policistů z Vysočiny byla nominována za čin, který se odehrál loni v říjnu ve Žďáru nad Sázavou. Policejní vyjednavač plk. Mgr. Petr Gruber svým profesionálním zákrokem v rámci policejního vyjednávání zachránil pobodanou dívku, kterou držela jako rukojmí žena, která vnikla v úterý 14. října loňského roku do budovy na střední škole obchodní a služeb ve Žďáře nad Sázavou. Během akce Petr Gruber nabídl útočnici, že se vymění se zraněnou dívkou, kterou útočnice držela jako rukojmí. Díky tomu poté nebezpečnou ženu policisté zpacifikovali. Po útoku nebezpečné a ozbrojené pachatelky na místě na následky bodného poranění zemřel šestnáctiletý mladík, dvě studentky a policejního vyjednavače pachatelka zranila.
 
Na místo události byla tehdy vyslána Jednotka pro ochranu JE Dukovany k provedení zákroku proti osobě, která ohrožovala život a zdraví studentů. Po příjezdu na místo rozhodl ppor. Bc. Boris Broďák o taktice a způsobu provedení zákroku proti nebezpečné osobě, která v tu dobu držela rukojmí a již dříve jednu osobu těžce zranila a druhou usmrtila. Jednalo se o náročnou a v České republice ojedinělou událost. Samotný zákrok pomocí taseru úspěšně provedl nprap. Bc. Petr Novák.
 
Plukovník Mgr. Petr Gruber, ppor. Bc. Boris Broďák a nprap. Bc. Petr Novák svým profesionálním jednáním projevili osobní statečnost a svým rozhodnutím a postupem zachránili život zraněné studentce, která by se bez lékařské pomoci neobešla a na místě by vykrvácela. Všichni tři policisté jsou příkladem pro své mladší kolegy.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
12. září 2015
 

vytisknout  e-mailem