Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Důchodce padělal platební příkazy na více než dva miliony korun

KRAJ: Vyšetřoval jej obvinil ze dvou trestných činů. 

Na svérázný způsob, jak si přilepšit k důchodu, přišel pětasedmdesátiletý muž z Břeclavska. Přestože věděl, že na svém bankovním účtu nemá žádné peníze, nezabránilo mu to v pořizování hned několika automobilů, počítače, nebo složení zálohy na pořízení nemovitosti. Svůj vlastní dům měl exekučně obstavený a exekuce se vztahovala i na jeho důchod. Aby měl kde složit hlavu, pomocí inzerátů se seznamoval a následně přistěhoval k nic netušícím dámám, které přesvědčoval o svém velmi dobrém finančním zajištění, o čemž měl svědčit i jeho vozový park.

Scénář důchodcova počínání byl vždy podobný – s prodejcem uzavřel kupní smlouvu a s odůvodněním, že nemůže zaplatit v hotovosti, nabídl převést slíbenou částku převodem z účtu. Dokonce s prodejcem zašel vždy do banky, kde před ním do samoobslužného boxu vhodil příkaz k úhradě. Ten však banka kvůli absenci finančních prostředků na důchodcově účtu samozřejmě neproplatila a ten musel zboží, které užíval, vrátit. Po dobu pouhých několika dnů, než mu na nezaplacení prodávající přišli, si tak užil šoférování osmi vozidel, mezi kterými nechyběly značky BMW, Hyundai, Opel nebo Renault, které v několika případech po dobu užívání dokonce poškodil. Stejným způsobem přišel k notebooku, který ovšem prodávajícímu už nevrátil. Příkaz k úhradě na částku více než sedmdesát tisíc korun vhodil do samoobslužného boxu také k úhradě zálohy na kupní cenu domu. Důchodce padělal ještě téměř další dvě desítky příkazů k úhradě z cizích účtů – ty byly však už neaktivní, navíc u padělaných příkazů nesouhlasily podpisové vzory a banka proto ani tyto transakce neprovedla. Navíc po nějaké době na podezřelé transakce upozornila policii. Kriminalisté po několikaměsíčním prověřování ustanovili pětasedmdesátiletého muže. Ten se tímto způsobem pokusil provést 33 příkazů k úhradě, kdy se celková škoda mohla vyšplhat až na více než 2 300 000,- korun.

 

Vyšetřovatel jej obvinili ze zločinu podvodu, z části ve stadiu pokusu, a ze zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za který hrozí obviněnému až osm let za mřížemi. Muž, který už má s majetkovou trestnou činností předchozí zkušenosti, je stíhaný na svobodě.

 

mjr. Petra Vedrová, 14. 4. 2014

 

Zvukový záznam: senior_1404.mp3


 

vytisknout  e-mailem