Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dušičky

MS kraj - svátek Památka zesnulých z pohledu policie 

Blíží se začátek listopadu a s ním také svátek Památka zesnulých, lidově zvaný „Dušičky“. Česká obec již tradičně věnuje konec října a začátek listopadu vzpomínkám na své nejbližší návštěvou hřbitovů. S tím je také spojen hromadný přesun celých rodin nejen v rámci jednotlivých měst a obcí, ale v podstatě v rámci celé české kotliny.

Zvýšený dohled na silnicích

Policisté, tak jako každý rok, předpokládají zvýšení provozu na silnicích. A ten sebou může přinést také vyšší riziko vzniku dopravních nehod. Navíc za volant častokrát usednou také tzv. „sváteční jezdci“, kteří mohou svou malou zkušeností se současným „hustým“ provozem napáchat stejnou škodu jako tzv. „piráti silnic“.

Moravskoslezští policisté si jsou této situace vědomi a neberou ji na lehkou váhu. V rámci dopravně bezpečnostního opatření zvýší dohled nad bezpečnosti silničního provozu. Do akcí se zapojí policisté služby dopravní policie ostravského městského ředitelství a jednotlivých územních odborů (bývalých okresů) a také policisté jednotlivých obvodních oddělení.

Pro naplnění preventivního zaměření celé akce se policisté zaměří na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu převážně u hřbitovů a na příjezdových cestách k nim. Stanoviště a čas hlídek stanoví podle místních znalostí s ohledem na lokalitu a zkušenosti z minulých let. V rámci dohledu nad bezpečností a plynulosti silničního provozu budou policisté dohlížet také na bezpečnost chodců. V této souvislosti bychom pěší účastníky silničního provozu rádi upozornili, aby brali na zřetel, že s podzimem se prodlužuje doba snížené viditelnosti. Zvláště po víkendovém posunu času. Zvažte důkladně barvu svého oblečení, případně používejte reflexní prvky jako doplňky oblečení.

V těchto dnech je také dobré mít na paměti, že může docházet k nečekaným změnám počasí, které mohou být společně s přeplněnými příjezdovými komunikacemi ke hřbitovům a nervozitou řidičů, příčinou četných dopravních nehod. Musíme také počítat, tak jak již bylo napsáno, s takzvanými svátečními řidiči ve starších vozech, kteří se v tuto dobu mohou na silnicích vyskytovat. Policisté budou v případě potřeby regulovat a řídit provoz. Hlavním cílem celého dopravně bezpečnostního opatření je zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu.

 


Pamatujte: vozidlo není výkladní skříň.
Pakliže jedete na hřbitov vozem, mějte na paměti, že v autě nesmí absolutně nic zůstat. Krádeže věcí z vozidel patří mezi nejčastěji páchanou majetkovou trestnou činnost. Nenechávejte proto ve vozidlech viditelně žádné věci. Krádež je dílem okamžiku a i zdánlivá maličkost může do Vašeho vozu přilákat nezvaného hosta. Zloději se neštítí ničeho a bez zaváhání potrestají každou Vaši chybu. Je všeobecně známo, že dušičky jsou pro ně jedním z nejhojnějších dnů v roce.

por. Mgr. Daniela Vlčková, por. Bc. Kateřina Kubzová,
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
26. 10. 2015
 

vytisknout  e-mailem