Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Důvěřuj, ale prověřuj!

LIBEREC – Kriminalisté vyšetřovali případ zpronevěry starého obrazu. 

Dva muži z Liberce, znajíc se již nějaký čas, mezi sebou udržovali přátelský vztah založený především na důvěře. Ta však utrpěla znatelnou ráno v průběhu měsíce dubna letošního roku.

Při jedné z návštěv 34letého muže v bydlišti jeho staršího kamaráda přišla řeč i na umění. Při té příležitosti se 73letý senior pochlubil několika obrazy, o kterých se domníval, že by mohly mít nějakou sběratelskou hodnotu. 34letý muž se okamžitě chopil iniciativy s tím, že se pokusí jeden z obrazů velmi výhodně zpeněžit prostřednictvím aukce. Obraz si vyfotil a za nějaký čas přišel s tím, že cena obrazu je několik desítek tisíc korun, a že zná kontakty, které mu pomohou s výhodným prodejem. Důvěřivý 73letý muž s prodejem souhlasil, zřejmě pro vidinu slušného zisku a možná také proto, že neměl důvod 34letému muži nevěřit. Předal mu tedy obraz a byl ubezpečen o tom, že vše potřebné kolem prodeje proběhne hladce.  

Háček se objevil velmi záhy. Bylo prý nutné počítat i s možnými finančními výlohami, které si 34letý muž vyčíslil přibližně na deset tisíc korun. Starší z mužů souhlasil a společně navštívili bankomat, odkud ze svého účtu vybral hotovost, kterou předal 34letému muži. Od této doby se však již neviděli.

Jakmile 74letému muži došlo, že je něco v nepořádku, obrátil se o pomoc na policii. Policisté byli úspěšní. V průběhu vyšetřování se jim podařilo obraz nalézt a nepoškozený ho vrátili zpět do rukou šťastného majitele. Vyjádřením znalce byla hodnota obrazu pro svého majitele „vysoká“ spíše z morálního hlediska, prodejní částka by byla mnohem nižší. Téměř 10 tisíc korun určených na výlohy, mladší z mužů využil pro vlastní potřebu.

34letému Liberečanovi již kriminalisté sdělili obvinění ze spáchání přečinu zpronevěry, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.


16. 11. 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem