Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dva lidé chtěli skončit se životem

Rychlý zásah hradeckých policistů pomohl zachránit život lidem, kteří spolykali léky  

Nalezené léky v bytě na Novém Hradci KrálovéDva lidé mohli včera 10. května 2011 přijít o život nebýt rychlého zásahu hradeckých policistů, které zavolali jejich blízcí.

Dvě plata léků na spaní spolykala včera časně ráno jedenatřicetiletá žena v domě poblíž hradeckého sídliště Moravské Předměstí
. O sebevražedném pokusu se policisté dozvěděli krátce po šesté hodině ráno od bývalého přítele, kterého ještě před tím o svém činu informovala sms zprávou. Podle oznamovatele údajně žena neměla mít se současným přítelem dobrý vztah. Muž ihned vyrazil k domu, kde žena bydlela. Dveře byly však zamčeny, proto začal bouchat, aby mu někdo otevřel. Nakonec se mu podařilo probudit desetiletého syna, který mu odemknul dveře a vpustil ho dovnitř. V pokoji na posteli ležela žena.
Mezitím se policejní hlídka vydala na udanou adresu. Podle policistů žena ještě dýchala a měla hmatatelný puls, ale nereagovala. Vedle postele na stolečku ležela dvě prázdná plata od léků a prázdná sklenička. Policisté ženu položili do stabilizované polohy a přivolali rychlou záchrannou službu. Záchranáři ženě na místě aplikovali protiléky a převezli ji do královéhradecké fakultní nemocnice. Zdravotníci ženu nakonec umístili na specializované oddělení.

O pět hodin později se rozhodl skoncovat se svým životem devětačtyřicetiletý muž v bytě na Novém Hradci Králové. Zabít se chtěl léky, které užívají pacienti trpící nespavostí. Život mu zachránil bratr a hradečtí policisté. O úmyslu sáhnout si na život se policisté dozvěděli od bratra. Ten od něho  den před tím  dostal dopis, ve kterém  mu psal, že chce skoncovat se životem.
Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka. Hlídka se na muže žijícího v prvním patře snažila dozvonit a dobouchat, což se jim však nepodařilo. Nakonec jeden z policistů vylezl po hromosvodu na balkonovou lodžii. Dveře a okno na balkoně byly zavřené. Přes okno nakoukl dovnitř a na posteli viděl ležet nehýbajícího se muže. Bouchal na okno, ale muž vůbec nereagoval. Policista se snažil dostat dovnitř, jelikož se obával o jeho život. Nakonec rozbil u dveří sklo a klikou si otevřel balkonové dveře. V bytě na posteli ležel v bezvědomí muž, který měl hmatatelný puls a velmi slabě dýchal. Položil ho do stabilizované polohy a pokusil se muže přivést k vědomí, což se mu nakonec podařilo. Mezitím co se policistovi podařilo přivést muže k vědomí, kolegyně přivolala rychlou záchrannou službu. Během prováděného lékařského ošetření muž policistům uvedl, že spolykal nějaké prášky. Záchranáři pak muže převezli do hradecké nemocnice. Po všech vyšetřeních byl i tento člověk umístěn na specializované oddělení.

Od začátku letošního roku (od 1. ledna do 10. května 2011) hradečtí policisté vyjížděli již ke třinácti případům, kdy lidé chtěli skoncovat se životem. Z celkového počtu případů ukončilo život sedm mužů. Dalším třem mužům a třem ženám se podařilo život zachránit. Letos lidé pro odchod z tohoto světa nejčastěji zvolili otravu léky nebo oběšení.

Za celý loňský rok (2010) policisté šetřili třináct případů. Z toho se dvě mužům podařilo zachránit život. Jeden z mužů se chtěl oběsit a druhý otrávit léky. Z celkového počtu případů se v jednom z nich rozhodla ukončit život žena. Loni se oběsilo pět mužů, jeden se otrávil léky, jedna žena skočila pod vlak, jeden muž se zastřelil a ostatní zvolili jiný způsob k ukončení života. 

Čtěte také: Policisté zabránili dvěma sebevraždám   (Hradecký deník, 12. května 2011)

V Hradci přibývá sebevražd (Sedmička.cz, 18. května 2011)

nprap. Anna Pešavová - 11. května 2011
foto Policie ČR 

Odkazy do noveho okna

Nalezené léky v bytě na Novém Hradci Králové

Nalezené léky v bytě na Novém Hradci Krá... 

Detailní náhled

Rozbité okno u bytu

Rozbité okno u bytu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem