Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dva muži měli jít za úvěrový podvod za více než 10 milionů korun do vězení

Jihočeský kraj – Skrývali se před spravedlností, cílení pátrači však předvedli skvělou práci a našli je. (Hlasová schránka 974 221 116) 

 
Nejzajímavější případ loňského roku. Takto cílení pátrači mluví o případu, který dotáhli úspěšně do konce a dostali do vězení dvě "velké ryby".
 
Cílení pátrači ze Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje již dlouhodobě předvádí skvělou práci. Tentokrát však zaznamenali mimořádný úspěch. Podařilo se jim totiž v krátké době dodat do výkonu trestu dva muže, na které byl v listopadu loňského roku vydán soudcem Krajského soudu v Českých Budějovicích příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Z pohledu cílených pátračů se jednalo o nejzajímavější případ loňského roku a to především proto, že oba pachatelé byli ve svém oboru „profíci“ a věděli kde a jak se schovat a zároveň žít tak, aby na sebe žádným způsobem neupozorňovali. Kriminalisté proto museli pečlivě a systematicky pracovat, prověřovat všechny informace a nakonec se jim podařilo oba pachatele vypátrat.
 
Oba hledaní muži (50 a 52 let) z Českobudějovicka byli již několikrát trestaní, jejich bohatá trestní minulost zahrnuje jak majetkové, tak násilné trestné činy. Tentokrát byly tyto „známé budějovické firmy“ odsouzené ze spáchání trestného činu úvěrový podvod za více než 10 milionů korun. Spolu s nimi dostali trest i další tři pachatelé. Mladší z hledaných mužů měl nastoupit do vězení na 6 let, starší na 5 let. Do vězení se jim však nechtělo a rozhodli se před spravedlností skrývat.
 
Pátračům stačilo 14 dní na to, aby zjistili, kde se skrývá mladší pachatel. Rozhodl se ukrýt na jednom ze sídlišť v Táboře. Měl zde pronajaté dva byty, mezi kterými pendloval, jinak téměř vůbec nevycházel ven. I se svým nejbližším okolím přerušil veškeré styky. Pátrači ho dopadli počátkem prosince loňského roku přímo před jedním domem v okamžiku, kdy se muž přemísťoval z jednoho bytu do druhého. V okamžiku dopadení měl u sebe větší finanční obnos ve výši několika desítek tisíc korun. Muž se měl v úmyslu schovávat neomezenou dobu, nechtěl jít do vězení za žádnou cenu. V okamžiku, kdy ho pátrači dopadli, byl velmi překvapen z toho, že ho muži zákona vůbec objevili.
 
Druhý pachatel byl vypátrán počátkem ledna tohoto roku v jedné obci na Strakonicku. Skrýval se v pronajatém domku. Neschovával se tak pečlivě jako jeho komplic, protože předpokládal, že ho na Strakonicku tolik lidí nezná. Samotné zadržení tohoto pachatele provedla profesionálním způsobem Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, která mu svým bleskurychlým zákrokem nedala sebemenší šanci klást byť jen minimální odpor.
 
K oběma zadrženým pachatelům nutno dodat, že kriminalisté na jejich vypátrání pracovali prakticky nonstop, protože bylo nutné neustále zjišťovat a vyhodnocovat získané poznatky a zároveň zde hrozilo nebezpečí útěku uvedených pachatelů do zahraničí.
 
Cílení pátrači tak velmi úspěšně završili skvělou práci uplynulého roku. Dopadení mladšího pachatele byl poslední počin loňského roku, na druhou stranu dopadení staršího muže byl první případ roku letošního. Kriminalisté na celé události i nadále pracují, protože oba pachatelé tím, že se ukrývali před nařízeným výkonem trestu odnětí svobody, jsou dále podezřelí ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
22. února 2013
Odkazy do noveho okna

Zadržení ZJ 1

Zadržení ZJ 1 

Detailní náhled

Zadržení ZJ 2

Zadržení ZJ 2 

Detailní náhled

Zadržení ZJ 3

Zadržení ZJ 3 

Detailní náhled

Zadržení ZJ 4

Zadržení ZJ 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem