Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dva muži se vloupali se do zámku v obci Dolní Lukavice

DOLNÍ LUKAVICE – Policisté je zadrželi během několika desítek minut a po provedených úkonech obvinili z krádeže vloupáním. 

     Dne 14.2.2017 kolem půl třetí odpoledne přijali policisté z obvodního oddělení Přeštice oznámení, že v obci Dolní Lukavice pravděpodobně došlo k vloupání do místního zámku. Přeštičtí policisté ihned vyjeli na místo, kde už na ně čekal oznamovatel. Ten jim řekl, že při vstupu do lukavického zámku zahlédl dva muže, kteří se dali na útěk poté, co ho viděli. Oba měli u sebe batohy. Policisté pojali podezření, že muži se mohli v zámku dopouštět protiprávního jednání, a tak okamžitě zahájili pátrací akci. Ve spolupráci s policejním psovodem a do akce nasazeným služebním psem propátrávali okolí obce. Během několika desítek minut vypátrali a na místě zadrželi dva popisu odpovídající muže.
     Prováděným šetřením a výslechy podezřelých osob, se kriminalistům podařilo zadokumentovat, že muži pobývali v zámku již od ranních hodin. Do zámku vlezli nejprve po žebříku, a pak násilným vytlačením okna. Když se dostali do vnitřních prostor, v zámku nikdo nebyl, a tak měli několik hodin na to, aby zámek důkladně prohlédli. Postupně odcizili velké množství věcí, které v zámku našli.  Jednalo se především o různé druhy historických předmětů o stáří v rozmezí 40 – 160 let, jako příborové sady, dózy, vázy, hodinky, obrazy nebo šperky. Oba muži se kriminalistům k trestné činnosti přiznali. Soupisem odcizených věcí byla jejich hodnota stanovena na nejméně 53 tisíc korun.
     Po provedení všech úkonů olicejní komisař územního odboru Plzeň-venkov dne 15.2.2016 zahájil proti 23letému muži z domažlicka a 28letému muži z Plzně trestní stíhání pro přečin krádeže ve formě spolupachatelství. Zároveň podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněných osob do vazby, který soud posléze akceptoval. Oba muži tedy budou čekat na rozhodnutí o vině a trestu ve vazební věznici.

por. Mgr. Markéta Fialová
22. února 2017

 

vytisknout  e-mailem