Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dva muži z Prahy pěstovali ve sklepě pronajatého domu v Maršovicích marihuanu

BENEŠOVSKO – Kriminalisté je zadrželi při sklizni poslední úrody.  

Kompletně vybavenou „in doorovou“ pěstírnu marihuany objevili benešovští kriminalisté ke konci letošního června ve sklepních prostorách jednoho nenápadného domku v obci Maršovice. Podezření na trestnou činnost přitom měli již delší dobu. Obdrželi totiž anonymní poznatky od občanů, které museli důkladně prověřit.

Informace k případu shromažďovali kriminalisté zabývající se drogovou problematikou několik měsíců. Cesta k pachatelům přitom nebyla vůbec jednoduchá. Byli velmi opatrní a předvídaví, kriminalisté je potřebovali dopadnout přímo při činu. To se jim podařilo právě koncem června tohoto roku, právě ve chvíli, kdy oba sklízeli svoji poslední úrodu. Krátce nato byli obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného ve formě spolupachatelství, a mohou tak strávit jeden rok až pět let za mřížemi. Vyšetřováni jsou prozatím na svobodě.

Kriminalisté v této souvislosti nevylučují, že by mohli trestní stíhání obou mužů ještě rozšířit. Čekají totiž na výsledky odborných zkoumání zajištěné rostliny, které má ukázat, jaké množství THC vlastně obsahuje. Předpokládají přitom, že „materiál“ bude hodně kvalitní. Rostliny byly totiž pěstovány „in doorovým“ způsobem, za pomoci automatického systému závlahy, hnojení, tepelného a světelného režimu. Kompletně vybavenou pěstírnu rozloženou ve třech sklepních místnostech objevili kriminalisté v rámci domovní prohlídky. Jak později zjistili, budovali ji pachatelé téměř dva měsíce a do doby svého zadržení stačili i nejméně dvakrát sklidit. Sušinu pak prodávali svým odběratelům a inkasovali za to peníze.

V České republice je jakékoliv pěstování konopí v malém i velkém množství zakázáno. Vždy se jedná přinejmenším o přestupek. V případě, že někdo pěstuje 5 a více rostlin s obsahem THC vyšším než 0,3 %, dopouští se trestného činu nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku dle § 285 trestního zákoníku č. 40/2009 Sb. Legálně lze pěstovat pouze technické konopí, tedy konopí s obsahem THC do 0,3%, a to výhradně za podmínky, že pěstitel je držitelem příslušné licence, kterou vydává Ministerstvo zdravotnictví. Výroba návykové látky obecně je trestným činem dle § 283 trestního zákoníku, bez ohledu na množství vyráběné drogy.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
29. července 2015
 

Odkazy do noveho okna

pěstírna marihuany

pěstírna marihuany 

Detailní náhled

pěstírna marihuany

pěstírna marihuany 

Detailní náhled

pěstírna marihuany

pěstírna marihuany 

Detailní náhled

pěstírna marihuany

pěstírna marihuany 

Detailní náhled

pěstírna marihuany

pěstírna marihuany 

Detailní náhled

pěstírna marihuany

pěstírna marihuany 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem