Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dva nálezy munice v jednom dni

BENEŠOVSKO - Žena našla u zámku v Třebešicích granát, myslela si, že jde o plechovku. Dělostřelecký granát objevil i rybář u Sázavy, měl velké štěstí, že výbušnina neexplodovala.  

Žena našla u zámku granát, policii ale přivolala až druhý den
 
Oznámení přijali operátoři na lince 158 ve čtvrtek ráno krátce po osmé hodině. Telefonovala jistá žena, která uvedla, že předchozího odpoledne našla při terénních pracích u zámku v Třebešicích podezřelý předmět. Nejprve si myslela, že jde o plechovku, proto policii neuvědomila okamžitě. Naštěstí tak učinila hned následujícího dne. Policisté obvodního oddělení Vlašim na místě došli k závěru, že by se mohlo jednat o válečnou munici a vyrozuměli raději pyrotechnika z expozitury Milovice. Ten konstatoval, že se jedná o nevybuchlý útočný granát RG 42 ruské výroby, proto jej zajistil a odvezl na k tomu určené místo k bezpečné likvidaci.
 
Dělostřelecký granát v řece Sázavě byl plně funkční, naštěstí ale neexplodoval
 
Další nález nevybuchlé válečné munice oznámil policii na lince 158 ve čtvrtek večer rybář, který se právě pohyboval u břehu řeky Sázavy nedaleko Čeřenic. Na podezřelý předmět šlápl ve vodě, poté co jej ale vytáhl z bahna, přivolal raději policii. Jak se vzápětí ukázalo, velmi dobře udělal. Měl přitom velké štěstí, že díky neodborné manipulaci neutrpěl žádné zranění anebo rovnou nepřišel o život. Policejní pyrotechnik na místě zkonstatoval, že jde o plně funkční dělostřelecký granát ráže 82 mm ruské výroby. Měl obnaženou rozbušku, takže mohlo kdykoliv dojít k její iniciaci a následnému výbuchu. Vzhledem k pokročilé noční hodině a také konkrétním rizikům, které hrozily při případném převozu, rozhodl o likvidaci na místě. Tu ale z bezpečnostních důvodů odložil až na další den. Munici zajistil proti výbuchu a místo až do rána střežili policisté z obvodního oddělení Sázava. Hned následujícího dne pyrotechnik granát na bezpečném místě odpálil. Vše se obešlo bez zranění zúčastněných osob a také bez škody na majetku.  
 
Nálezy válečné munice jsou i v dnešní době poměrně časté
 
K nálezům válečné munice vyjíždějí policejní pyrotechnici poměrně často. Už méně se jim ale stává, aby byla výbušnina nebezpečná do té míry, že by hrozila její okamžitá exploze. Transport takovéto „ošklivé munice“, jak ji pyrotechnici mezi sebou nazývají, na bezpečné místo odpalu nebývá z bezpečnostních důvodů vhodný, proto musí pokaždé pečlivě zvážit další postup. Jsou to profesionálové, nesmí se splést, sebemenší chyba by pro ně mohla být fatální. Nejlepší ochranou jsou jejich znalosti, zkušenosti a především opatrnost, na kterou lidé při zacházení s podezřelými předměty často zapomínají. 
 
Nález podezřelého předmětu nepodceňujte!
 
Nálezy nevybuchlé válečné munice nejsou na Benešovsku ničím výjimečným. Lidé ji nacházejí na nejrůznějších místech, mnohdy i tam, kde by to nečekali. Je proto velmi důležité důsledně zachovávat základní bezpečnostní pravidla, aby neodbornou manipulací s takovýmto neznámým předmětem nedošlo k tragédii. V případě, že naleznete jakýkoliv podezřelý předmět podobný vojenské munici, předměty s neznámým obsahem, střelnou zbraň, apod., nedotýkejte se jich a okamžitě kontaktujte linku 158. Tato zásada platí i pro toho, kdo funkci zbraní a výbušnin zná. U náhodného nálezu totiž nikdy neví, v jakém je technickém stavu nebo jestli to není nástraha! V řadě případů se také jedná o munici, která je plně funkční a mohlo by tak dojít k výbuchu. S oznámením proto z bezpečnostních důvodů zbytečně neotálejte. Pokud se ukáže, že se jednalo jen o planý poplach, žádný trest vám nehrozí. Jednali jste v dobré víře a nemohli jste vědět, o jakou věc se jedná. Ochrana života, zdraví a majetku je v tomto případě na prvním místě!
 
nprap. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
18. července 2014

vytisknout  e-mailem