Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dva opilí cizinci za volantem

NÁCHODSKO/TRUTNOVSKO– Policisté oba muže dopadli. 

První případ odhalila hlídka policistů z dálničního oddělení Jaroměř v rámci běžného výkonu služby, když zastavila řidiče a vyzvala ho k předložení dokladů potřebných pro řízení a provoz motorových vozidel.

Policisté třiatřicetiletého cizince vyzvali k provedení dechové zkoušky, se kterou muž souhlasil. Naměřená hodnota ukázala 2,77 a druhá pak 2,78 promile alkoholu v dechu. Cizinec je nyní podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až jeden rok ve vězení. 

Havárie vozidlaHavárie vozidlaDruhý případ byl v sobotu po 14. hodině, když jsme na lince 158 přijali oznámení, které se týkalo podezření na opilého řidiče modrého vozidla Toyota jedoucí z Janských Lázní do Svobody nad Úpou.

Operační důstojník tuto informaci okamžitě předal policistům z Pece pod Sněžkou a psovodovi, kteří vozidlo na komunikaci dopátrali u Mladých Buků. Zájmové vozidlo jelo naproti policejní hlídce, která zastavila „rozblikané“ služební vozidlo uprostřed silnice, aby zabránila projetí vozidla. 42letý řidič na poslední chvíli před policisty strhl řízení a s vozidlem havaroval do svahu, kde zůstal stát. Ve vozidle se nacházeli tři cizinci, přičemž řidič dopravního prostředku „nadýchal“ 1,69 promile.

V nejbližších dnech mu ve zkráceném přípravném řízení sdělíme podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až 3letý pobyt ve vězení.

Od začátku roku do konce října bylo v celém Královéhradeckém kraji přistiženo více jak 1400 řidičů pod vlivem alkoholu, z více jak 500 se  dopustilo trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, protože nadýchalo přes 1 promile. Dalších téměř 900 řidičů řídilo pod vlivem drog.

Česko patří k zemím, které rozhodně alkoholem nepohrdá. Přesto existují chvíle a místa, kde je třeba tuhle touhu potlačit. Alkohol, jako jedna z nejškodlivějších návykových látek, nepatří ani za volant automobilu, ani za řídítka motocyklů nebo třeba jízdních kol. Podle veřejně dostupných údajů je přibližně čtvrtina tragických nehod v Evropské unii s přítomností alkoholu. A i když se člověk po konzumaci alkoholu cítí lépe, rozhodně nesmí usednout za volant. Útlum, narušení vnímání reality a zkreslení aktuální situace jsou  spouštěčem rizikových situací, které člověk sice vnímá, ale neuvědomuje si možná rizika, naopak je podhodnocuje. A důležité je si i uvědomit, že hladina alkoholu v krvi stoupá ještě určitou dobu po dopití poslední sklenice. Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů následně dochází k vážným dopravním nehodám.
Video Trutnovsko:

por. Mgr. Lucie Konečná
16.11.2023, 09:00hod.

Odkazy do noveho okna

Havárie vozidla

Havárie vozidla 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem