Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dva řidiči bourali pod vlivem alkoholu

KARLOVARSKO – Jeden z nich srazil chodce. 

Dne 10. února 2018 v brzkých ranních hodinách řídil 25 letý muž z Karlovarska osobní vozidlo značky Audi po ulici Hybešova v Karlových Varech ve směru k silnici 1/6. Zde přejel do protisměru a narazil do zaparkovaného osobního vozidla značky Toyota, které skončilo na kovových silničních svodidlech. Poté se jeho vozidlo odrazilo a narazilo do dalšího zaparkovaného vozidla značky BMW. Při tom došlo k lehkému zranění řidiče, který byl se zraněním převezen k lékařskému vyšetření do nemocnice. S řidičem policisté provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, při které nadýchal 2,32 promile. Lékařské vyšetření s odběrem krve odmítl. Policisté ještě na místě řidiči zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. Kontrolou zjistili, že vozidlo má propadlou technickou kontrolu.

Dopravní policisté 25 letému muži sdělili podezření ze spáchání přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu v případě prokázání viny může hrozit až tříletý trest odnětí svobody.


Usnesení o zahájení trestního stíhání si od karlovarských kriminalistů převzal 28 letý muž z Nejdecka. Toho kriminalisté obvinili ze spáchání přečinu Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Obviněný řidič měl v neděli 25. února 2018 v době kolem 3:00 hodin po předchozí konzumaci alkoholických nápojů řídit osobní vozidlo značky Renault po komunikaci v Nejdku na obec Nové Hamry. S vozidlem vjel do protisměru, kde narazil do právě procházejícího 23 letého chodce. Poté vjel mimo komunikaci, kde narazil do plechového kontejneru na komunální odpad. Chodci způsobil těžké zranění hlavy, kdy pro něj přiletěl vrtulník, který ho transportoval do plzeňské nemocnice s předpokládanou dobou léčení zcela jistě přesahující 8 týdnů. S řidičem provedli dopravní policisté na místě orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, při které nadýchal 1,43 promile.

Za uvedené jednání mu tak v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

PREVENCE:

Alkohol za volant nepatří. Člověk i s malou koncentrací alkoholu se sice může cítit lépe než ve střízlivém stavu, ale usednout za volant nesmí! Pozitivní a zlehčené vnímání je způsobeno utlumením, narušením vnímání reality a zkreslením aktuální situace. V silničním provozu tento stav způsobí, že i jen lehce podnapilý člověk vznikající rizikové situace sice vnímá, ale neuvědomuje si možná rizika a snadno je podhodnotí. Podhodnocení rizika pak znamená pozdější reakci a delší brzdnou dráhu (zdroj ibesip.cz)

nprap. Zuzana Týřová
1. 3. 2018

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem