Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dva řidiči měli pozitivní test na drogy

RAKOVNICKO – Řidiči ovlivněni jakoukoliv návykovou látkou jsou nebezpeční v silničním provozu. 

Řidiče pod vlivem návykových látek, zastavili policisté z obvodního oddělení Rakovník a Jesenice. Oba měli pozitivní test na látku amfetamin/metamfetamin.

Prvním z kontrolovaných byl 32letý muž, který řídil vozidlo VW Golf. Zastaven byl 2. března v půl jedné odpoledne v Rakovníku v ulici Lišanská. Na výzvu se podrobil testu na drogy, který vyšel s pozitivním výsledkem na látku amfetamin/metamfetamin.

Pozitivní test na jiné návykové látky měl také třicetiletý řidič, který jel s vozidlem Seat. V půl šesté večer byl zastaven prvosledovou hlídkou v Kolešovicích. V rámci silniční kontroly byl vyzván k podrobení se testu na drogy, který odhalil pozitivní výsledek na látku amfetamin/metamfetamin. S pozitivním výsledkem muž souhlasil a hlídce uvedl, že na konci února užil tabletu extáze a vykouřil jednu cigaretu marihuany.

Oba jsou nyní podezřelí z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jim hrozí v případě odsouzení trest odnětím svobody až na jeden rok.

Většina z nás ví, že řídit pod vlivem alkoholu je trestuhodné. Schopnost řídit motorová vozidla však narušují i jiné návykové látky, kterými jsou drogy!

Řidič, který některou látku (drogu) užil, může mít:

  • potíže v udržení pozornosti a soustředění se na řízení,
  • unáhlené reakce,
  • narušenou psychomotorickou koordinaci,
  • tendence k rychlé, agresivní jízdě a riskování,
  • časté je také vybočování z jízdního pruhu a ze silnice, vlnkovitá jízda a kolize ve velké rychlosti.

Alkohol ani drogy za volant nepatří. Popíjející řidič smí opět řídit vozidlo v řádu hodin, ale po užití drog se doba prodlužuje na týdny. Proto jsou drogy za volantem nebezpečnější. Policie České republiky proto apeluje na svědomí řidičů, aby po požití alkoholu nebo drog neusedali k řízení vozidla. Ušetří tím značné problémy sobě a mnohdy i ostatním účastníkům silničního provozu.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
5. února 2020

vytisknout  e-mailem