Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dva řidiči složili kauci za rychlou jízdu

KRAJ VYSOČINA: Policisté se na dálnici D1 zaměřují na silniční "piráty"  

Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově prováděli v neděli 5. července v dopoledních hodinách dohled nad bezpečností a plynulostí provozu na dálnici D1. Krátce před devátou hodinou ráno policejní hlídka s vozidlem Škoda Superb, které je vybaveno radarem, zaregistrovala na 137. kilometru dálnice ve směru jízdy na Prahu příliš rychlou jízdu osobního vozidla BMW 560 s německou registrační značkou. Řidič vozidla jel po dálnici v místě, kde je povolená rychlost 130 kilometrů v hodině, rychlostí 188 kilometrů v hodině. Policisté vozidlo na 122. kilometru zastavili a na parkovišti u dálnice provedli u řidiče kontrolu dokladů potřebných pro řízení vozidla. Provedli u něho také dechovou zkoušku s negativním výsledkem.
 
Vzhledem k tomu, že zjištěný přestupek nebylo možné vyřešit na místě v blokovém řízení, bude jeho vyřízení předáno do správního řízení. Tam hrozí přestupci pokuta od 5 000 do 10 000 korun a zákaz řízení na 6 až 12 měsíců. Vzhledem k tomu, že za volantem vozidla seděl cizinec, který by se mohl správnímu řízení v České republice vyhýbat, policisté rozhodli o uložení kauce ve výši 6000 korun.
 
Dalšího řidiče, který překročil nejvyšší povolenou rychlost na dálnici D1, zastavila policejní hlídka s vozidlem VW Passat v stejný den krátce po desáté hodině. Řidič            osobního vozidla Ford Mondeo jel příliš rychle v úseku kolem 139. kilometru ve směru jízdy na Brno. Policejní radar vozidlu naměřil rychlost 167 kilometrů v hodině. Ani tento přestupek nebylo možné vyřešit na místě v blokovém řízení. I tento řidič byl cizinec – státní občan Slovenské republiky, proto policisté přistoupili k uložení kauce ve výši 5000 korun.
 
Za první pololetí letošního roku policisté vyšetřovali na dálnici D1 na vysočinském úseku celkem 367 dopravních nehod, při kterých byly dvě osoby usmrceny, dvě se těžce zranily a dalších 62 osob utrpělo lehké zranění. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech dosáhla částky téměř 55 milionů korun. Dalších 258 dopravních nehod, při kterých nebyl nikdo zraněn a hmotná škoda nepřesáhla 100 000 korun, si vyřešili řidiči sepsáním euroformuláře.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
9. červenec 2015
 

vytisknout  e-mailem