Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Dvanáctiletý chlapec nebyl lhostejný

BŘECLAVSKO: Vedoucí územního odboru mu osobně poděkoval.  

Břeclav - Dnešní první vyučovací hodina začala pro šestou třídu Základní školy Slovácká v Břeclavi poněkud netradičně. Kromě paní učitelky zavítali do vyučování také zástupci břeclavské policie. Vedoucí územního odboru plk. JUDr. Marian Žák přišel osobně poděkovat dvanáctiletému Petru Vochozkovi, který svým chováním předčil nejednoho dospělého. Pochvalu mu navíc vyslovila i zástupkyně ředitelky školy a jeho spolužáci mu vyjádřili uznání pořádným potleskem.

Je to zhruba tři týdny, kdy se celá událost odehrála. Dvanáctiletý Petr se vracel odpoledne ze školy a když projížděl na kole po Lidické ulici, uviděl, že opodál autobusové zastávky leží důchodce. Osmašedesátiletý muž spadl ze svého jízdního kola a při pádu si poranil hlavu. Peťa nezaváhal ani na chvilku a nabídl svoji pomoc. Snažil se zraněného důchodce zvednout a marně se přitom díval na dospělé, kteří postávali opodál. Ani jeden z nich mu nepomohl. Naštěstí kolem projíždělo policejní vozidlo. Kolegové si chlapce všimli a okamžitě zastavili. Následně přivolali sanitku, která zraněného odvezla do nemocnice k ošetření… Pro někoho možná obyčejný příběh, ale kolegové, kteří u popsané události zastavili, prožili  smíšené pocity. Na jedné straně je potěšilo příkladné chování teprve 12letého chlapce, ale na druhé straně viděli lhostejnost dospělých, kteří raději předstírali, že nic nevidí.
 
Za své „správňácké“ chování si dnes Peťa přebral od policie a záchranářů několik drobných dárků a jako bonus pozval vedoucí územního odboru celou třídu na návštěvu k břeclavským policistům. Šesťáci tak dostanou příležitost zblízka nahlédnout do některých policejních činností a kdo ví, možná se Petr nebo některý z jeho spolužáků rozhodne za pár let rozšířit náš tým.
por. Mgr. Kamila Haraštová, 10. dubna 2015
 
zvuková nahrávka slovácká.mp3
 
 
 
Odkazy do noveho okna

poděkování a předání dárků

poděkování a předání dárků 

Detailní náhled

předání dárků plk. Žák

předání dárků plk. Žák 

Detailní náhled

zástupkyně školy

zástupkyně školy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem