Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dvě bezpečnostní akce v metropoli

Konec školního roku oslavili mladiství nejen alkoholem, ale také drogami. 

Policisté pražského krajského ředitelství se během včerejšího dne a také noci zaměřili na mladistvé a to především z důvodu ukončení školního roku a následným oslavám. První bezpečnostní opatření s názvem „ PARK“ začalo v pátek již v devět hodin ráno. Dvě desítky policistů z místních oddělení Letná a Holešovice vyrazily do ulic metropole, zejména pak do parků. V průběhu opatření zkontrolovali téměř 113 osob a deset objektů. Výsledkem je pak 18 zajištěných mladistvých a to především z důvodu, že vzhledem k jejich věku požívali alkoholické nápoje. Policisté dokonce zadrželi v Letenských sadech dva mladíky ve věku šestnáct a sedmnáct let pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Všichni mladiství následně skončili na policejní stanici, kde museli vysvětlovat své chování a poté si je převzali jejich zákonní zástupci. O všech zjištěných skutečnostech budou samozřejmě policisté informovat orgán sociálně právní ochrany dětí.
 
Bezpečnostní akce „PARK“ byla ukončena kolem dvaadvacáté hodiny a na ní pak navazovalo další opatření s názvem „PROSTOR“, které bylo v centru Prahy zaměřeno na dodržování zákazu podávání alkoholických nápojů či jiných návykových látek osobám mladším 18ti let, eliminaci trestné činnosti na úseku drog a dodržování veřejného pořádku. Akce se účastnilo téměř 30 policistů a také strážníci městské policie. Policisté zkontrolovali v rámci tohoto opatření celkem 322 osob, 36 objektů a desítku vozidel. Při těchto kontrolách odhalili 14 mladistvých pod vlivem alkoholu. Nejvíce však nadýchal sedmnáctiletý mladík, a to celých 2, 13 promile alkoholu v dechu. Všichni mladiství také skončili na policejních služebnách, kde si je po provedení nezbytných úkonů převzali rodiče. Policisté také zadrželi jednu osobu, která je podezřelá ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dále uložili dvacet blokových pokut v hodnotě téměř jedenáct tisíc korun, zajistili pět osob pro přestupková jednání a předvedli dvě osoby, které nebyly schopny hodnověrně prokázat svou totožnost.
 
Vzhledem ke skutečnosti, že během jediného dne policisté zajistili 32 mladistvých pod vlivem alkoholu, se podobně koncipovaná bezpečnostní opatření uskuteční během prázdnin ještě několikrát, a proto bychom touto cestou chtěli apelovat především na naše mladistvé spoluobčany a opakovaně je tak upozornit na skutečnost, že konzumace alkoholických nápojů je v České republice povolena až od osmnáctého roku věku.
 
por. Mgr. Hana Jeřábková, DiS. – 28. 6. 2014

vytisknout  e-mailem